Maarten Biesheuvel

Schrijver Maarten Biesheuvel (81) overleden

Schrijver Maarten Biesheuvel is donderdag op 81-jarige leeftijd thuis overleden na een kort ziekbed. Dat heeft de executeur-testamentair en vriendin van de schrijver Helma Neppérus bekendgemaakt.

Biesheuvel debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi. Zijn meest recente werk, Een Schiedamse jongen, verscheen vorig jaar. Biesheuvel kreeg in 2007 de P.C. Hooftprijs voor zijn literaire werk.

Manisch depressief

Zijn veelal absurdistische en hilarische verhalen schreef Biesheuvel vaak in zijn houten huis Sunny Home in Leiden. Het leven van de schrijver was echter allesbehalve zonnig te noemen. Hij was manisch depressief en verbleef geregeld in psychiatrische instellingen. Zijn absurdistische en grappige verhalen hebben dan ook vaak een angstige en sombere kant. Veel verhalen hebben een autobiografisch karakter.

Het Wonder

Een verhaal uit de bundel Het Wonder illustreert waarschijnlijk goed hoe Biesheuvel zichzelf zag. In het verhaal voert de hoofdpersoon een gesprek met de psychiater: “Ik ben een romantisch type. Dat wil zeggen, soms ben ik Himmelhoch jauchzend en dan weer zum Tode betrübt”, waarop de arts antwoordt: “Daar is een nieuwerwetse term voor in de medische wetenschap, jouw gedrag heet manisch depressief.”

LEES OOK:

VERHUISWAGENS RIJDEN VOOR BIJ LEONTINE BORSATO

SAMANTHA STEENWIJK OVER RUZIE MET ZANGER VINZZENT: ‘HET KOMT NOOIT MEER GOED’

NICOLETTE VAN DAM EN BAS SMIT RIJK DOOR INSTAGRAM

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen