Pierre Kartner 13111710

Pierre Kartner (Vader Abraham) overleden

Zanger Pierre Kartner, oftewel Vader Abraham, is op dinsdag 8 november overleden, meldt zijn familie. Hij is 87 jaar geworden. Waaraan hij is overleden melden zijn nabestaanden niet. De zanger is vrijdagochtend in besloten kring begraven. Pierre laat zijn vrouw Annie en zoon Walter achter.

De zanger scoorde megahits met onder meer Het Kleine Café Aan de Haven en natuurlijk Het Smurfenlied. Hij schreef ook liedjes voor andere artiesten, waaronder Corry Konings en Ben Cramer.

Ontdekker Corry en de Rekels

De zanger werd op 11 april 1935 in het Gelderse Elst geboren, als jongste zoon van een stationschef. Op 8-jarige leeftijd won hij een zangwedstrijd van de AVRO, met het nummer: Ik wou dat ik een krekel was. Ondanks Pierre’s artistieke kwaliteiten stuurde zijn vader hem naar de banketbakkersschool. Daarna ging hij in militaire dienst. In deze periode vormde hij met twee dienstmakkers het muziektrio de Lettersets. In 1967 ging hij verder als muziekproducer en ontdekte hij Corry en de Rekels. In 1970 hadden Corry en de Rekels een grote hit met het nummer Huilen is voor jou te laat, dat 41 weken in de hitlijsten stond. Na Marco Borsato’s Dromen zijn bedrog (1994), is dit de bestverkochte Nederlandse single ooit.

Artiestennaam

Pierre besloot de artiestennaam Vader Abraham aan te nemen na zijn carnavalshit Vader Abraham had zeven zonen, dat in 1971 werd uitgebracht. In 1976 brak hij internationaal door met Het Kleine Café aan de Haven. Dit lied werd in veel landen vertaald en staat tot op de dag van vandaag internationaal bekend als The Red Rose Café. Een jaar later scoorde hij zijn andere wereldhit: Het Smurfenlied. Zijn samenwerking met de Smurfen legde hem bepaald geen windeieren: het lied werd in meerdere landen uitgebracht en er werden maar liefst 25 miljoen exemplaren van verkocht.

Lowlands

In de jaren tachtig daalde de populariteit van Vader Abraham. Wel bleef Kartner actief als producer en tekstschrijver. In 1999 speelde hij op Lowlands, waar hij het Smurfenlied ten gehore bracht.

Eurovisie Songfestival

Kartner schreef ook het lied Ik ben Verliefd (Sha-la-lie), waarmee Sieneke Nederland in 2010 vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival. In 2000 kreeg Kartner een koninklijke onderscheiding. In september 2014 volgde de Buma NL Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre. De afgelopen jaren leidde hij een teruggetrokken bestaan.

Beeld: Reni van Maren