Ff Cnadxoai6r S

Het Klokhuis neemt afscheid van wijlen Gijs de Lange, kijkers in tranen

De makers van het NTR-jeugdprogramma Het Klokhuis hebben een laatste saluut gebracht aan hun collega Gijs de Lange, die in mei op 65-jarige leeftijd overleed. In de uitzending van maandag was te zien hoe zijn typetje Ben Kokkelman, de chef van Het Klokhuis Kantoor, plotseling was vertrokken, tot verdriet van de overige personages.

Kokkelman had een brief achtergelaten waarin hij onder meer schreef dat ze het best zonder hem zouden redden, al moesten ze hem vooral niet vergeten. Ook werd een compilatie van archiefbeelden van De Lange als Kokkelman getoond. Vele kijkers hielden het niet droog, blijkt uit reacties op sociale media. “Wat een prachtig eerbetoon aan Gijs de Lange in het Klokhuis”, schrijft kijker Laurie. “Had de tranen in mijn ogen staan.” Dat vond twitteraar Sanne ook: “Pfff dat afscheid van Ben (Gijs de Lange) in het Klokhuis”, schrijft zij bij een emoji van een huilend gezichtje.

Vieze kok

De Lange overleed op 25 mei na een kort ziekbed. Hij was decennialang betrokken bij Het Klokhuis. De acteur werd in eerste instantie bekend door zijn optredens als de ‘vieze kok’ Alberdink Thijm in het jeugdprogramma. Later kreeg hij een nieuwe rol, die van Kokkelman.

Niet op ‘mooie manier’ uit serie geschreven

Jurrian van Dongen, schrijver en dramaredacteur van Het Klokhuis, liet in mei weten dat ze De Lange niet op een mooie manier uit de serie konden schrijven. “We wilden dat wel doen, omdat hij voor zoveel kijkers een bekend figuur was, maar dat is dus niet meer gelukt.”

Beeld: Klokhuis