Derk Bolt

Derk Bolt totaal verrast door koninklijk lintje

Derk Bolt is totaal verrast door zijn koninklijke onderscheiding. ‘Een normaal mens zoals ik staat er geen seconde bij stil dat dit überhaupt een optie is’, vertelt de Spoorloos-presentator. Hij is maandag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau tijdens de lintjesregen.

‘Ik zat gewoon rustig thuis te monteren en ik was nog geen kwartiertje bezig toen er werd aangebeld’, aldus Derk Bolt. Daar stond zijn familie verkleed met oranje sjerpen en kroontjes op om hem mee te nemen naar het gemeentehuis. ‘Toen ik open deed dacht ik dat iedereen zijn verstand was verloren, maar langzamerhand drong het tot mij door.’

Bolt krijgt de onderscheiding met name voor zijn werk voor het KRO-NCRV-programma Spoorloos dat al 30 jaar mensen helpt bij hun zoektocht naar bloedverwanten, onder wie veel geadopteerden die hun biologische ouders zoeken. Het lintje werd Bolt uitgereikt door burgemeester Femke Halsema van Amsterdam.

Zwaard en paard

De presentator voelt zich enigszins gegeneerd door de koninklijke onderscheiding. ‘Ik ben heel trots hoor, maar ik vind zo’n eerbetoon eigenlijk meer voor mensen die een Elfstedentocht winnen of mensen laten onderduiken. Ik zie dat niet zo in mijn eigen werkzaamheden.’ Nu hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is, gaat overigens niet anders door het leven, verzekert hij. ‘Ik koop nu een zwaard en paard en ga op vrolijke voet er weer verder tegenaan’, zegt hij grappend.

De omroep feliciteert Bolt met zijn onderscheiding. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers is het lintje meer dan terecht. ‘Zijn reportages brengen met groot vakmanschap de warmte van mensen in beeld, maar ook de schrijnende tegenstellingen tussen arm en rijk. Een terecht lintje waar wij Derk van harte mee feliciteren!’

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen