×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Zomertoneelstuk Katja Schuurman en Thijs Römer in première

Zomertoneelstuk Katja Schuurman en Thijs Römer in première
12.08.2018 -

Katja Schuurman gaat een maand lang met haar ex-man Thijs Römer de film Blind Date van Theo van Gogh op het toneel brengen. Zondag is het toneelstuk voor het eerst te zien in het Amsterdamse DeLaMar theater.


Het verhaal gaat over ex-geliefden die elkaar na het verlies van hun driejarige dochtertje zijn kwijtgeraakt. Het decor is een restaurant, voor het stuk vertaald naar een verlaten speelplaats. De ober, de enige andere speler, is de verteller van het verhaal.

In de film van Van Gogh verloor het echtpaar een dochtertje. Het toeval wil dat Thijs en Katja samen ook een dochtertje hebben. 'Dat kwam wel heel dichtbij, daarom wilden wij dat in eerste instantie veranderen naar zoontje', vertelt Katja Schuurman. Uiteindelijk hebben ze tijdens de reptitieperiode besloten om toch vast te houden aan het originele idee, omdat het anders niet klopte voor het verhaal.

Het toneelstuk gaat over een echtpaar dat al een tijd uit elkaar is, maar toch probeert om aan elkaar vast te blijven houden. Ze proberen dichter bij elkaar te komen met een rollenspel in de vorm van blind dates. Daarbij reageren ze op elkaars contactadvertenties in de krant, bijvoorbeeld: ‘journalist zoekt agressieve vrouw’. In de laatste contactadvertentie staat ‘oudere man zoekt dochter’.

Katja en Thijs hebben van tevoren wel goed besproken of ze dit wel moesten doen. 'We hebben ons afgevraagd, zetten we niet onze vriendschap hiermee op het spel? Uiteindelijk waren wij daar niet bang voor. We hebben na ons huwelijk iets bijzonders opgebouwd samen. Het is geen slap aftreksel van wat we hadden als echtpaar, we hebben een hele nieuwe vriendschappelijke relatie. Het gaat dus helemaal goed', zegt Katja. Een ex spelen met je ex heeft volgens de actrice ook voordelen: 'Je neemt een heel verleden mee wat je niet hoeft te spelen'.

Katja Schuurman zegt het heel erg leuk te vinden om een toneelstuk te spelen, wat heel anders is dan film of tv. 'Normaal gesproken acteer ik vooral vanuit mijn intuïtie, ik duik erin, maar voor theater moet je het herhaalbaar maken.' Eerst voelde de actrice zich daardoor in een keurslijf geduwd, maar inmiddels heeft ze in die ogenschijnlijke beperkingen juist vrijheid gevonden. 'Het is uitdagend om jezelf er iedere keer volledig in te gooien. Maar ik vind het heerlijk.'

Voor Thijs en Katja is het verhaal extra bijzonder omdat de twee elkaar hebben leren kennen op de set van televisieserie Medea, die werd geregisseerd door Theo van Gogh. Ze zijn tien jaar lang getrouwd geweest.

Blind Date is van 12 augustus tot en met 6 september te zien.