1986 03 25 12:00:00 Lori Spee En Gary Brooker.

Zanger ‘A Whiter Shade of Pale’ overleden

Gary Brooker, zanger en pianist van de Britse band Procol Harum, is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij zong de hit A Whiter Shade of Pale, het favoriete lied van de op 15 juli overleden Peter R. de Vries. Het nummer werd gedraaid tijdens De Vries’ uitvaart. Verschillende radiostations draaiden het lied tegelijkertijd als eerbetoon aan de misdaadjournalist. A Whiter Shade of Pale werd vervolgens een snelle stijger in de Top 2000: het steeg van plek 153 naar nummer 3.

Het overlijden van Brooker werd gemeld door een fansite van de band. De zanger leed aan kanker en stierf volgens de site vredig thuis. Hij wordt binnenkort in besloten kring begraven, maar er zal nog een openbare gedenkdienst volgen. Brooker laat zijn vrouw Franky, met wie hij sinds 1968 getrouwd was, achter.

https://www.youtube.com/watch?v=Mb3iPP-tHdA

Brooker werd in 2003 geridderd

De Brit was niet alleen zanger van Procol Harum, hij werkte ook samen met onder anderen George Harrison, Eric Clapton, Kate Bush en de Amerikaans-Nederlandse zangeres Lori Spee, met wie hij in 1986 het duet Two Fools In Love opnam. In 2003 werd hij geridderd voor zijn inzamelingswerk voor goede doelen.