Yvon Jaspers

Yvon Jaspers: actualiteit heeft nieuwe programma ingehaald

Het nieuwe programma Onze boerderij: en nu zelf van Yvon Jaspers is ingehaald door de actualiteit. Dat stelt de NPO-coryfee donderdag in een interview dat op de website van KRO-NCRV is gezet over haar nieuwe programma. De eerste aflevering is op 3 september te zien.

“In juni van dit jaar stond de boerenwereld op zijn kop. Omdat onze opnamen en uitzendingen best ver uit elkaar liggen is het lastig als de actualiteit ons inhaalt”, aldus Jaspers. “Een gesprek dat je voert in april kan in september alweer achterhaald zijn.” Toch wordt de recente boerenproblematiek in het programma wel aangestipt. Op welke manier precies en of het programma is aangepast vanwege de boerenprotesten die de afgelopen maanden veel overlast veroorzaakten, wil KRO-NCRV niet zeggen.

Jaspers liet eerder in een korte verklaring weten dat “het huidige stikstofprobleem niet alleen van de boeren is”. “Alle betrokken partijen moeten actief en samen anders gaan kijken naar de manier waarop Nederland met voedsel en voedselproductie omgaat.” De KRO-NCRV-presentatrice werd op sociale media vaak aangedragen als bemiddelaar in het conflict. Veel boeren lijken Johan Remkes, die door het kabinet is aangesteld als bemiddelaar, af te wijzen.

‘Grote droom’

De KRO-NCRV-coryfee presenteert al zeventien jaar het populaire programma Boer zoekt Vrouw en durft dit jaar naar eigen zeggen “eindelijk haar grote droom waar te maken”. Ze wordt geholpen door diverse boeren uit de afgelopen seizoenen. De bus waarmee ze samen met Bertie door Europa reed voor Onze Boerderij in Europa is neergezet op een stuk grond en dient als uitvalsbasis.

De presentatrice lag de afgelopen jaren een aantal keer onder vuur vanwege haar banden met de agrarische sector. Zij was een aantal jaar actief bij ForFarmers, het grootste veevoerbedrijf van Europa. Ook dienden dierenorganisaties in 2019 een klacht in tegen Onze Boerderij, een ander programma van Jaspers over boeren, omdat zij vonden dat de presentatrice nepnieuws had verspreid over kippenboeren.