Youp vindt Pieter Derks een leuk kereltje

Pieter Derks doet dit jaar voor het eerst de Oudejaarsconference. Oude rot in het vak Youp van 't Hek deed die al zeven keer. In De Wereld Draait Door doet de jongeling, die jaren geleden ooit een paar voorstellingen met de cabaretier meeliep, het volgens Van 't Hek uitstekend.

Pieter (29) putte veel inspiratie uit het werk van de dertig jaar oudere Youp, die onlangs een voorstelling moest afbreken wegens griep. "Ik volgde zijn generatie met Herman Finkers en Bert Visscher, ik herken daarbij het meest van mezelf in zijn stijl. Betrokken bij de maatschappij en dicht op het nieuws", zo vertelt hij in het AD. "Ik ben wat bedeesder en rustiger, maar koester veel van dezelfde denkbeelden. Het begon bij Youp met een stapel losse teksten en ideeën, dat groeide binnen 6 weken uit tot twee keer een uur keihard lachen."

Van 't Hek zag tijdens de 'stage' het humoristisch talent van Derks. "Een leuk kereltje, dat zag ik toen al. Ik moet Pieter nog in het theater gaan bekijken, maar ik zie hem nu in De Wereld Draait Door. Razend knap. Het lijkt me moeilijk om iets in 2,5 minuut neer te zetten. Hij maakt vaardig cabaret, denkt goed na. Het enige dat ik kan aanmerken is dat er wel wat kilo's bij mogen. En wat haar er af."