Youp: Als ik speel, denk ik aan Toon

Youp van 't Hek staat momenteel met zijn show Wigwam in Carré in Amsterdam en daarbij is Toon Hermans vaak in zijn gedachten. "Elke avond als ik speel, denk ik aan Toon. Aan zijn timing, hoe hij een zaal aan het lachen maakte en lol maakte met het publiek."

De cabaretier vertelde woensdag bij de presentatie van de nieuwe dvd-box van Toon Hermans, die elf onemanshows tussen 1958 en 1997 bevat, over zijn eerste live kennismaking met Toon. "In december 1963 ging ik vanuit het keurige Groningen naar het grote Amsterdam. Naar Toon Hermans in Carré. Ik weet nog bijna exact op welke stoel ik zat. En dat ik dacht: dat wil ik ook."

Pas vele jaren later schudde hij zijn befaamde collega de hand. "Ik heb veel van hem geleerd", zegt hij nu. Youp twijfelde dan ook niet lang toen hij door zonen Gaby en Maurice Hermans werd gevraagd de nieuwe box te presenteren. "Ik ging popelend hiernaartoe."

Compilatie

Youp keek woensdag naar eigen zeggen met bewondering naar een compilatie van beelden afkomstig van de nieuwe dvd-box. Ook Gaby en Maurice genoten zichtbaar van de sketches van hun in 2000 overleden vader. "Het blijft leuk", zei Gaby na afloop tegen BuzzE. "De politieke conferences van Wim Kan zijn anno nu ongelofelijk gedateerd. Toons humor is tijdloos. Net als die van Charlie Chaplin."

Dat maakt dat de dvd's met shows van Toon nog steeds als warme broodjes over de toonbank gaan, denkt Gaby. En niet alleen vanwege de 'oude fans'. "Op zijn website komen ook heel veel jonge mensen, die hebben over Toon gehoord van vrienden of familie. Hij heeft natuurlijk ook boeken geschreven en geschilderd. Hij was een multitalent."