William Spaaij vraagt Rutte om boycot Spelen

Acteur William Spaaij heeft een open brief aan premier Mark Rutte geschreven waarin hij vraagt om een Nederlandse boycot van de Olympische Winterspelen in Rusland. Op de Facebook-pagina NoRussianOlympics vraagt hij iedereen die het met hem eens is zich bij de oproep aan te sluiten.

 

Spaaij, bekend van musicals als Mary Poppins en Ramses, volgt met de actie het initiatief van de Britse acteur Stephen Fry. Die riep vorige week in een emotionele brief de Britse premier Cameron op tot een boycot van de Olympische Winterspelen. Met een boycot zouden landen stelling moeten nemen tegen nieuwe Russische wetten die vooral de homogemeenschap in dat land treffen. Fry maakte een vergelijking met de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Hier deden ook alle landen aan mee, terwijl Hitler al twee jaar eerder een aantal verregaande wetten tegen joodse burgers had aangenomen.

De brief van Spaaij is in een dag tijd bijna 10.000 keer gelezen. ’Deze strijd tegen homohaat is niet alleen een strijd voor homoseksuelen’, stelt de acteur. Nederland zou zich volgens hem als land moeten verzetten tegen de antihomo-wetgeving. ’Het is belangrijk dat hierover wordt gesproken en gediscussieerd.’ Eerder deed ook schrijver Arthur Japin al een oproep de Spelen niet in Rusland, maar in een ander land te houden.

Meerdere leden van het kabinet maakten vorige week al kenbaar niets te voelen voor een boycot van de Spelen.