Willem-Alexander stapt uit voor demonstranten

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn zaterdagmorgen (plaatselijke tijd) enthousiast verwelkomd in het centrum van Kralendijk, de hoofdplaats van Bonaire. Honderden in het oranje gestoken mensen waren op de been om een glimp op te vangen van het koningspaar, dat kort daarvoor vanuit Sint Maarten was gekomen. Bonaire is het vierde van de zes Caraïbische eilanden dat wordt bezocht.

Er was ruim een uur uitgetrokken voor een rondgang over het Wilhelminaplein, waar verschillende sociaal-culturele organisaties een korte presentatie konden geven van hun werkzaamheden. Zo maakten Willem-Alexander en Máxima kennis met de voedselbank, die voor het arme deel van de bevolking van Bonaire een belangrijke functie heeft. Ook natuurbehoud en jeugdwerk kregen aandacht en de koning en koningin kregen een beschermd onderwatergebied naar zich vernoemd.
Op de pier naast het plein ontmoette het paar de van Bonaire afkomstige wereldkampioen freestyle windsurfing Kiri Those en jeugdkampioen Amado Vreeswijk. Het tweetal gaf het koningspaar uitleg bij demonstraties op het water. Bonaire heeft een reputatie als surfers- en duikersparadijs.
Willem-Alexander en Máxima zijn zaterdagmiddag spontaan uit hun bus gestapt om een gesprek aan te gaan met demonstranten op Bonaire. Die wachtten het koninklijk bezoek halverwege de rit van Rincon naar Kralendijk op.
"Ik kom met jullie praten", zei de koning onder gejuich van het groepje protesterenden. "Heel goed dat de koning dat doet", meende minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die het koningspaar tijdens hun rondreis door het Caribisch gebied vergezelt.
"Wij zullen goed naar u luisteren. Dat hebben we beloofd", aldus Willem-Alexander in de mêlee van demonstranten, die verrast werden door zijn actie. "Bij de receptie bij de gezaghebber is ook een vertegenwoordiger van uw groep", zei hij. Willem-Alexander deed daarmee ook zijn woord van 2 jaar geleden gestand. Hij maakte met de demonstranten toen de afspraak hun zaak in de gaten te houden en er bij een volgend bezoek op terug te zullen komen.
Minister Plaskerk was voor de koning al uit de bus gestapt om met de zeer boze Bonairianen te praten. Ze willen betere levensomstandigheden ("Geen geld voor een gevangenis, maar goedkope huizen") en meer zeggenschap, bijvoorbeeld door een zelfstandige status. "Ze zijn ontevreden over de keuze die ze drie jaar geleden hebben gemaakt", meende Plaskerk, die hard werkt om de verhoudingen met de eilanden te verbeteren.
"Toen Bonaire de keuze kreeg voorgelegd of het onafhankelijk wilde worden of bij Nederland wilde horen, dachten veel mensen dat door voor Nederland te kiezen de welvaart meteen op het Nederlandse niveau zou komen", verklaarde Plaskerk. ,,Als we nu kijken naar onderwijs en zorg is er verbetering, maar voor infrastructuur is meer tijd nodig en door de economische crisis is de koopkracht tegengevallen."
Dat de koning ook naar de demonstranten liep, was goed. "Hij is hier als koning van Bonaire, hij is hier als staatshoofd van het hele koninkrijk. Het zou raar zijn als hij dan in de bus blijft zitten. Hij heeft de mensen de kans gegeven hun mening te geven en een petitie aan te bieden."