Willem-Alexander ruziet met journalist

Een opmerkelijk incident op Aruba: koning Willem-Alexander heeft een journalist die te dichtbij kwam een duw gegeven. De Argentijnse reporter schreeuwde naar Máxima en stak een microfoon in haar richting voor een vraag. De koning vond dat kennelijk niet kunnen en greep in. Het duwincident was op de L.G. Smith Boulevard in Oranjestad. Aruba is het zesde en laatste eiland dat Willem-Alexander en Máxima bezoeken. De dag wordt afgesloten met een muziekspektakel waar duizenden mensen worden verwacht.

Eerder werden Willem-Alexander en Máxima woensdagmiddag (plaatselijke tijd) al door zeven demonstranten opgewacht tijdens hun bezoek aan San Nicolas op Aruba. Ze wilden aandacht vragen voor de sociaal-economische problemen van het eiland. "We zijn niet tegen de koning, maar we zijn tegen de corrupte regering van premier Mike Eman", aldus een van de demonstranten, een Nederlander.
"9000 mensen zitten zonder water en licht", aldus zijn meedemonstrerende vrouw. Dat Eman net is herkozen, kwam door kiezersbedrog, zei ze. Ook de lokale media kregen een veeg uit de pan. "90 procent is omgekocht, Aruba is het meest corrupte land van het koninkrijk." Langslopende Arubanen toonden hun afkeuring van het protest. "U moet niet luisteren", zei een vrouw boos.
Het koningspaar was in San Nicolas op de zuidpunt van het eiland om een jongerendebat bij te wonen.
Eerder was het koningspaar al met groot vertoon warm verwelkomd in een voor het koninklijk bezoek royaal versierd Oranjestad. Op de boulevard voor het parlementsgebouw en het kantoor van de premier stonden honderden belangstellenden die het koningspaar bij aankomst van dichtbij wilden zien.
Na de inspectie van de erewacht van de Koninklijke Marine en het voorstellen van de meegereisde delegatie aan de gouverneur Fredis Refunjol, ging het gezelschap langs het juichende publiek naar het kantoor van de gouverneur voor een kort gesprek. Vandaaruit ging het koningspaar ook naar het parlement en naar premier Mike Eman en zijn net aangetreden kabinet.
Aruba laat graag zien dat het anders is dan de overige 5 eilanden in het Caribisch deel van het koninkrijk. Aruba was ook het eerste eiland dat zich losmaakte uit de Nederlandse Antillen, in 1986 al. Sindsdien voert het eilandbestuur een eigenzinnige koers, die met name de laatste jaren goed uitpakt. Anders dan buureiland Curaçao zocht Aruba onder premier Mike Eman ook nadrukkelijk maar 'constructieve samenwerking' met Nederland.
"Wij willen voor Nederland de poort zijn naar Zuid-Amerika en andersom de toegang van Zuid-Amerika naar Nederland en Europa", aldus de immer energieke premier. Daarom ook dat hij vorig jaar met het (toen nog) prinselijk paar meeging op handelsbezoek in Brazilië en dat hij deze week met zijn collega premiers meegaat naar de buurlanden Colombia en Venezuela.
Het koninklijk bezoek is een mooie gelegenheid de bijzondere relatie te onderstrepen, vandaar ook dat het koningsgezinde Aruba zo flink uitpakt.