Willem-Alexander als koning op Windsor Castle

Willem-Alexander is woensdagmiddag voor het eerst als koning begroet op Windsor Castle, de favoriete residentie van de Britse koningin Elizabeth II aan de rand van Londen. Hij kwam er vaker, maar nog niet eerder in zijn nieuwe functie. "Ik heb hier koningin Juliana gezien, daarna koningin Beatrix en nu haar zoon koning Willem-Alexander. Dat is mooi", aldus een toekijkende beveiliger van het kasteel.

Aan het beleefdheidsbezoek van het nieuwe Nederlandse koningspaar aan koningin Elizabeth was aan Britse kant weinig ruchtbaarheid gegeven. Het stond zelfs niet aangekondigd op de openbare agenda van The Queen, die Willem-Alexander en Máxima op thee trakteerde in de zogenoemde Oak Room van Windsor Castle. De koningin heeft een deel van het kasteel voor eigen gebruik, naast de rijk versierde staatsievertrekken die de meeste tijd ook voor het publiek toegankelijk zijn.

Ook de duizenden toeristen die op de zonnige zomerse woensdag Windsor bezochten, waren zich niet bewust van het koninklijke kennismakingsbezoek. De Welsh Guards die als erewacht positie namen op het gras voor de George IV Gate trokken wel bekijks, maar toen ze vervolgens 25 minuten stram in het gelid bleven staan, werd er druk gespeculeerd over de reden van hun aanwezigheid.

Het koninklijk bezoek kwam met auto's de quadrangle, de binnenplaats van het kasteel, oprijden, waar het gravel eerder in de middag al uitgebreid was besproeid om stuiven tegen te gaan. Koning en koningin stapten uit het zicht van het publiek uit bij de 'Sovereign's entrance'. Vandaar werden ze naar de Oak Room gebracht. Volgens een paleiswoordvoerder zou Elizabeths echtgenoot prins Philip zich niet bij het gezelschap voegen. "Hij moet twee maanden rust nemen om te herstellen van de recente kijkoperatie in zijn buik."