Waarom Peter Jim ideaal vindt voor nieuwe programma

Toen Peter van der Vorst had bedacht dat hij het programma Verslaafd! wilde maken, ging hij via Google op zoek naar een deskundige. Zo vond hij Jim Geduld, ex-soapster en voormalig drugsverslaafde. “De perfecte optie: hij kent de materie én heeft bij de tv gewerkt.”

Peter maakte een afspraak met Jim, die vooral bekend is van zijn rol als Arthur Peters in GTST. De acteur verloor eind jaren 90 zijn baan als acteur door zijn drugsverslaving, maakte schulden, verwaarloosde vrienden en familie en zakte steeds verder weg in zijn verslaving. Uiteindelijk stelden zijn familie en vrienden hem voor de keus: afkicken, of hij zou hen kwijtraken. Jim kickte af, intussen bijna negen jaar geleden, en zette een aantal jaar geleden Intervention Nederland op. Hij bemiddelt met zijn bedrijf in verslavingsproblematiek.
De programmamaker en de interventiespecialist bleken dezelfde ideeën te hebben over de aanpak. Intussen hebben zij de meeste afleveringen voor de reeks opgenomen. “Mijn taak is die van verhalenverteller”, vertelt Peter aan BuzzE. “Op sommige momenten ging ik zonder Jim naar een verslaafde toe. Dan ga je op je gevoel af. Het moeilijkste was wel die keer dat ik iemand voor me had die een enorme terugval had. Ik ben tenslotte geen professionele therapeut.”
Het is verreweg het meest heftige programma dat Peter tot nu toe heeft gemaakt. “Ik kon het nu ook moeilijker loslaten dan bij andere programma’s. Ik had er soms echt buikpijn van. Maar ik wist 100 procent zeker dat we met dit programma mensen konden helpen. Ik durf zelfs te stellen dat een paar mensen er niet meer zouden zijn geweest zonder het programma.”
Peter wil laten zien wat een verslaving kan aanrichten en hoe je mensen kunt helpen. Hij schrok van de feiten toen hij zich in de materie verdiepte. “Er zijn in Nederland 2 miljoen geregistreerde verslaafden”, vertelt hij. “Dat betekent dat iedereen wel iemand kent die verslaafd is (geweest).” Zeshonderd mailtjes kwamen er binnen, allen van wanhopige familieleden. Peter: “Het was heel lastig kiezen.”
Verslaafd! is vanaf dinsdagavond te zien bij RTL 4.