Vrijgesproken Ratelband: het recht zegeviert

Emile Ratelband is maandagochtend vrijgesproken van medeplichtigheid bij brandstichting. "Als je het niet gedaan hebt, dan ben je blij dat het recht zegeviert", aldus Emile.

Ratelband werd beschuldigd voor een poging tot brandstichting in zijn huis in het Gelderse Huissen, omdat hij hier een financieel motief bij zou hebben gehad. In hoger beroep werd er twaalf maanden celstraf geëist, waarvan zes voorwaardelijk. Emile, die betrokkenheid altijd heeft ontkend, vertelt nu dat hij van plan is een schadeclaim in te dienen. "Dat ga ik zeker doen, ik ga de officier van justitie meneer Plooij hierop persoonlijk aanspreken. Mijn advocaat is nu op vakantie, maar dat gaan we volgende week gelijk doen."

Ratelband stelt dat hij in de afgelopen zes jaar veel inkomsten is misgelopen door de rechtszaak. "Het gaat om meerdere miljoenen euro's. Het is toch een schande dat dit in Nederland kan gebeuren. Ik was in eerste aanleg al vrijgesproken, maar ik ben toch slecht in het nieuws gekomen", legt Emile uit. "Ik kreeg veel minder opdrachten en geen uitnodigingen meer voor bijvoorbeeld premières en andere bijeenkomsten. Dit is karaktermoord."

Het bedrag dat hij hoopt met de schadeclaim op te strijken, is bestemd voor een goed doel. "Ik moet nog een goed doel vinden, maar ik hou het niet zelf." Ratelband, die niet bij de uitspraak aanwezig was, benadrukt overigens dat hij zich niet van de wijs wil laten brengen. "Er is niets of niemand die mij van mijn pad kan afhouden. Er is maar een weg en die is vooruit. Positiviteit overwint alles."