Vriendin Stef Bos had fatale psychose

Stef Bos zingt maandag op het Depressiegala zijn nummer Sneeuw. Hij maakte het lied jaren geleden naar aanleiding van een dramatische gebeurtenis in zijn leven. De liedjesschijver/zanger vertelt het verhaal erachter.

Stef Bos kreeg 19 jaar geleden zijn beste vriendin Maria op bezoek. Deze bleek, geheel onverwacht, in een psychose te verkeren. Het werd een zeer heftige avond die dramatisch eindigde. 'Ik heb nog een andere vriendin gebeld voor hulp maar Maria rende de straat op. Uiteindelijk eindigde ze in een kerk waar een soort van GGD haar moest ophalen om haar naar het ziekenhuis te vervoeren', vertelt Bos in het AD. Daarop volgde een gedwongen opname in een psychiatrische inrichting.

Twee maanden na haar psychose werd Maria dood gevonden in een put in een olijfboomgaard op Kreta. 'Ik heb me lang schuldig gevoeld. Had ik niet dit of dat? Ik ben geen jongen die snel loslaat, maar in haar geval kon ik niet voorkomen dat ze in die afgrond verdween. Door die ingrijpende ervaring kijk ik anders naar het leven. Tot die tijd dacht ik dat ik over alles in mijn omgeving de regie had, dus niet. Door die wetenschap gaandeweg te aanvaarden ben ik een rijker mens geworden', aldus de zanger.

Het Depressiegala is op maandag 15 januari in de Verkadefabriek in Den Bosch.