×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Vorstenpaar krijgt bezoek uit China

Vorstenpaar krijgt bezoek uit China
22.03.2014 -

De Chinese president Xi Jinping schrijft zaterdagmiddag met zijn komst naar Nederland geschiedenis. Het staatsbezoek dat de vorig jaar maart aangetreden Chinese leider dit weekeinde brengt, is namelijk een primeur. Nooit eerder kwam een Chinees staatshoofd op staatsbezoek. Het is meteen ook het eerste inkomende staatsbezoek voor koning Willem-Alexander, die Xi en zijn echtgenote Peng Liyuan samen met koningin Máxima verwelkomt op Schiphol.


Op de luchthaven staat een erewacht van de vier krijgsmachtonderdelen die Xi zal inspecteren. De Chinese president is voor het eerst in Europa en zal na Nederland ook bezoeken brengen aan Duitsland, België en Frankrijk. De Chinese bezoekers worden later op de dag ontvangen in het Koninklijk Paleis op de Dam. Amnesty International zal dan actie voeren om aandacht te vragen voor de vrijheid van meningsuiting in China.

Xi en zijn vrouw krijgen in het paleis een staatsbanket aangeboden, waarbij ook prinses Beatrix aanschuift. Aanleiding voor de Chinese visite is de nucleaire top in Den Haag die maandag begint. Tijdens het staatsbezoek staan echter vooral de onderlinge handelsbetrekkingen centraal. In het kielzog van Xi reizen meer dan 200 bedrijven mee naar Europa.

In Noordwijk en Lisse worden er zondag zaken gedaan en zal ook Willem-Alexander het woord voeren om de zakenrelaties aan te halen. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse handel) komt maandag samen met vertegenwoordigers van het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven. Xi, die zondag ook een aparte ontmoeting heeft met minister-president Mark Rutte, gaat die dag nog langs bij de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer.