Victoria uit solidariteit naar Oekraïne

Victoria Koblenko heeft er genoeg van om de opstand in Oekraïne alleen via social media te steunen. De actrice reist daarom af naar Kiev. Dat laat ze weten op Twitter en op haar eigen website.

In de hoofdstad van Oekraïne is het de laatste tijd zeer onrustig. Demonstranten roepen om het vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Ze willen nieuwe verkiezingen. Koblenko (33), zelf van Oekraïense komaf, volgt de ontwikkelingen op de voet. "Afgelopen week zat ik frontlinie op de Fashion Week, maar mijn hoofd was elders. In Kiev."

Victoria is al een aantal keer gevraagd om op podia haar mening over de situatie in het land te geven. "Het knaagde dat ik alleen theoretische, juridische en historische achtergronden kon toelichten. Ik wilde deze revolutie ruiken en proeven en niet alleen digitaal steunen met de RT-knop op Twitter." En dus besloot ze op het vliegtuig naar Oekraïne te stappen.

Nationalistische gevoelens spelen geen rol, benadrukt Koblenko. "Het is een gevoel van diep respect voor het Oekraïense volk, dat opstaat tegen machtsmisbruik en willekeur", schrijft ze. "Dat gevoel wil ik solidair delen met de mensen die in de bittere kou vreedzaam opkomen voor hun recht op een betere toekomst."