Schermafbeelding 2020 12 18 Om 12.03.49

Verschillende manieren om rijst klaar te maken

Veel mensen eten graag rijst, sommige mensen maken het zelfs meerdere keren per week klaar. Er zijn dan ook oneindig veel dingen die je kunt doen met rijst. De ‘normale’ manier om het te bereiden, is om het in ruim water te koken. Maar wist je dat er ook veel andere manieren zijn waarop je rijst klaar kan maken? Lees snel verder en haal inspiratie uit de volgende ideeën.

Gebruik de magnetron

Heb je even geen zin om heel moeilijk te doen? Maak jouw rijst dan gewoon klaar in de magnetron. Dit scheelt een hoop moeite, en bovendien hoef je geen pannen af te wassen. Het gaat er ook helemaal niet anders van smaken. Dit doe je als volgt: spoel de rijst af en voeg twee keer meer water toe dan rijst. Gebruik je een kopje rijst, dan voeg je twee kopjes water toe. Dit allemaal doe je in een schaal en zet je afgedekt in de magnetron. Na zo’n twintig minuten is de rijst gaar en is het klaar om te serveren. Eitje toch?

Gebruik een rijstkoker

Rijstkokers worden ook wel slowcookers genoemd en zijn ideaal voor het klaarmaken van grote hoeveelheden rijst. Deze ‘pannen’ stoppen met koken zodra de rijst een bepaalde temperatuur bereikt, wat ervoor zorgt dat het nooit te gaar zal worden of bijvoorbeeld verbrandt. De rijst wordt dus vrijwel altijd perfect hiermee. Je hoeft niet meer naar de rijst om te kijken nadat je het apparaat aangezet hebt, wat ideaal is! Erg handig dus, als je tegelijkertijd veel andere dingen aan het doen bent.

Geef er een lekker smaakje aan

Je hebt vast wel eens rijst gemaakt en er smaak aan gegeven door er dingen aan toe te voegen nadat de rijst klaar is. Maar wat dacht je van het koken van de rijst op een manier waardoor het al meteen smaak krijgt? Je kan bijvoorbeeld een bouillonblokje aan het water toevoegen en er op die manier voor zorgen dat de smaak van de bouillon in de rijst trekt. Ook kun je gedroogde kruiden in het water mee laten koken. In steelpannen kan dit prima.

Natuurlijk kun je ook als de rijst al gekookt is, kruiden toevoegen. Erg lekkere kruiden om te gebruiken zijn bijvoorbeeld laurierbladeren, knoflook, oregano, peper of Italiaanse kruiden. Als je van pittig houdt, kun je bijvoorbeeld ook chilipoeder toevoegen. Voor extra smaak kun je dit er natuurlijk ook gewoon vers doorheen doen, net als (zongedroogde) tomaatjes, stukjes noot, lavendel, ga zo maar door.