Verhuizing Friso was teken

De verhuizing van prins Friso naar Paleis Huis ten Bosch begin juli was een teken in aanloop naar zijn naderende overlijden. "Dat hij werd overgebracht van het Wellington ziekenhuis in Londen naar het paleis gaf al aan dat er niet veel meer te redden viel", zegt RTL-royaltydeskundige Peter van der Vorst tegen BuzzR.

Friso overleed maandagochtend in het paleis in Den Haag aan complicaties nadat hij op 17 februari 2012 bij een ski-ongeval in Oostenrijk in coma raakte. "Je weet dat er complicaties kunnen optreden en dan kun je er voor kiezen die niet te behandelen. Het lijkt erop dat daar in dit geval voor is gekozen."

De koninklijkhuisdeskundige gaat er vooralsnog van uit dat het lichaam van de prins zal worden bijgezet in het familiegraf in de kelder van De Nieuwe Kerk in Delft. "Er is nooit gesuggereerd dat dat niet zou gebeuren." Friso deed in 2004 afstand van zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis, zodat hij met Mabel Wisse Smit kon trouwen. Hij maakte nog wel deel uit van de koninklijke familie.

Het is volgens Van der Vorst gissen en afwachten wat er de komende tijd zal gebeuren. "Er zal sowieso een dikke week overheen gaan voordat hij wordt begraven. Het is vakantietijd, mensen moeten overal vandaan komen.’’

"Het kan zijn dat de familie kiest voor een publiek afscheid, maar het kan ook zijn dat ze het klein en besloten willen houden."