Fred van Leer

Verdachte (23) ontkent gewapende overval op Fred van Leer

De 23-jarige verdachte van de gewapende overval op stylist Fred van Leer ontkent elke betrokkenheid. Dat bleek woensdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank in Rotterdam.

Bij Fred wordt op 18 november vroeg in de ochtend aangebeld door twee mannen die, gekleed in een uniform van PostNL, een pakketje bij zich hebben. Fred doet de deur open en loopt de twee in het trappenhuis tegemoet. Zodra hij ziet dat een van hen een pruik draagt en zich realiseert dat het niet klopt, trapt hij de voorste man van de trap. Daarna wordt hij door een van de verdachten bedreigd met een vuurwapen. “Ik schiet je dood”, zegt hij. Volgens de officier van justitie volgt daarna “wat geworstel” waarna de twee mannen wegrennen. De chauffeur van Fred zet de achtervolging in en tegen hem wordt “rot op of ik schiet je dood” geroepen.

DNA

In het trappenhuis worden later onder meer een schoen en een doorgeladen pistool gevonden. Op de schoen en de scooter waarmee de verdachten naar het huis van Fred reden, wordt DNA van de 23-jarige verdachte uit Amsterdam aangetroffen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van poging tot afpersing met geweld, bedreiging met een vuurwapen, bedreiging van Freds chauffeur, heling en vuurwapenbezit. De andere verdachte is nog spoorloos.

‘Ik wil naar huis’

Tijdens de zitting woensdag verklaarde de verdachte onschuldig te zijn. “Ik heb het niet gedaan. Ik ben ook niet in Rotterdam geweest op die dag. Ik vind het heel erg dat ik voor iemand anders hier zit. Ik wil naar huis gaan en mijn studie afmaken. Mijn toekomst herpakken”, zei hij tegen de rechtbank. Wie de politie dan wel moet hebben, zegt hij niet.

Hechtenis

Volgens de advocaat is geen sprake van ernstige vermoedens, waarover de officier spreekt. “Op de schoen en de scooter zit een mengprofiel met DNA van meerdere personen. Dat maakt dat op basis van DNA niet aangetoond kan worden dat mijn cliënt de dader is”, verklaart hij. Ook is de Amsterdammer volgens hem veel kleiner dan dat Fred heeft verklaard.

Voorarrest verlengd

De advocaat heeft de rechter gevraagd om de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Het OM verzet zich daartegen en de rechtbank besloot woensdag het voorarrest te verlengen. De volgende inleidende zitting is op 1 juli. De zaak wordt later dit jaar inhoudelijk behandeld.

In Leer van Fred doet de stylist een boekje open over zijn persoonlijke leven, en deelt hij zijn beste stylingtips. Bestel het hier