Veiling kunstcollectie Frans Molenaar

Ruim vijfhonderd kunstwerken en persoonlijke eigendommen van de begin dit jaar overleden couturier Frans Molenaar gaan deze maand onder de hamer. De collectie omvat onder meer schilderijen, tekeningen, grafiek, sculpturen, boeken, design, zilver, glas, modefoto's en tuinbeelden.

Dat maakte veilinghuis Adams Amsterdam Auctions bekend. De bekende mode-ontwerper was een gepassioneerde verzamelaar. "Hij kon heel moeilijk weerstand bieden als hij kunst tegenkwam die hem aansprak'', zegt het veilinghuis. "Daarnaast kon hij dankzij bevriende kunstenaars een groot aantal werken rechtstreeks verwerven. Bovendien liet hij kunst en design in opdracht maken en zo was hij bijvoorbeeld 'de eerste mecenas van Jasper Krabbé'.''

Belangstellenden kunnen de collectie op 26 en 27 september bekijken in het huis waar Frans Molenaar woonde, op de Oranje Nassaulaan in Amsterdam. De online-veiling vindt plaats op 28 en 29 september.

Goud

Mensen kunnen dan zien hoe hij woonde, zoals de 'gouden kamer'. In deze huiskamer dompelde hij bijna alles in een goudbad wat nog niet goud was, zoals de kroonluchter, het servies en de schemerlampen. Ook de banken en de gordijnen werden meer of minder goudkleurig. De enorme slaapkamer, over een volledige etage, is geheel zwart-wit gehouden.

Volgens het veilinghuis hangen minstens honderd portretten van Molenaar in huis, waaronder een groot in China gemaakt schilderij dat bovenaan de trap hangt. De enorme portrettengalerij is te koop, maar ook zijn bed, zijn in zwart gespoten hometrainer en zijn tafelzilver.