×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Vechtsporter en acteur Jon Bluming (85) overleden

Vechtsporter en acteur Jon Bluming (85) overleden
19.12.2018 -

Voormalig vechtsporter en filmacteur Jon Bluming is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn goede vriend en leerling Joop Reilman dinsdag bevestigd.


Bluming was grootmeester in enkele traditionele Japanse vechtsporten en Korea-veteraan. De Amsterdammer, die al lange tijd in De Bilt woonde, was een leerling van de pionier van het judo in Nederland, ‘opa Schutte’ uit Haarlem en specialiseerde zich in de jaren vijftig in Seoel in de Koreaanse vechtsport Taekgyeon. Ook volgde hij judotraining bij gerenommeerde judoka’s in Tokio.

De sporter was in de jaren zestig betrokken bij de oprichting van diverse bonden, zoals de Nederlandse Karate Associatie (NKA), de Europese Karate Organisatie (EKO) en de Internationale Karate Organization (IKO). Bluming was ook de eerste buitenlander die lesgaf in karate in het land van herkomst en was een belangrijke ambassadeur van het Kyokushinkai-karate in Europa. Hij kreeg diverse prestigieuze onderscheidingen, waaronder de 10e Dan Kyokushinkai. De Nederlander was de eerste niet-Japanse karateka die deze eer te beurt viel.

In de jaren zestig en zeventig werd Bluming steeds vaker gevraagd voor films en tv-producties. Zo had hij onder meer rolletjes in Turks Fruit (1973), De Inbreker (1972), Naakt over de schutting (1973), Moord in extase (1984) en De Ratelrat (1987). Ook speelde hij meerdere seizoenen mee in de succesvolle gevangeniskomedie Laat maar zitten met John Kraaijkamp.

Bluming laat een vrouw en twee kinderen na.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden
Foto: Reni van Maren