Maxima 52944503333 Ffc90c6d62 O

Van Pakistan naar Jordanië

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 23

Dat koningin Máxima geregeld winkelt bij modehuis Natan in Brussel of langsgaat bij Jan Taminiau en Claes Iversen, dat is geen geheim. Ik denk dat u niet al te verbaasd bent over deze informatie. Privé draagt onze koningin echter ook andere merken. Bekende internationale namen, die ze als koningin minder snel draagt.

Door Rick Evers

Soms krijg ik foto’s toegestuurd van Máxima in haar vrije tijd. Foto’s die we helaas niet mogen plaatsen. Je zou misschien verwachten dat als Máxima op een Amerikaanse luchthaven is voor een privétrip, dat ze wat ingetogener zou zijn, om minder op te vallen in de menigte. Maar niets is minder waar. Of als ze voor een privébezoekje naar een museum gaat. De casual Máxima is juist die uitbundige Máxima die we niet al te vaak te zien krijgen. Met wijde mantels of extravagante prints van de dure Italiaanse luxemerken, zoals Gucci of Dolce & Gabbana. Ik vind dat ze er in haar vrije tijd vaak nog opvallender uitziet dan wanneer ze als koningin op werkbezoek gaat in eigen land. Dat is ongetwijfeld haar Zuid-Amerikaanse voorkeur die dan naar bovenkomt.

Ze is niet altijd zo geweest. Als meisje was ze onzeker omdat ze zo lang was. Ze liep letterlijk gebukt om minder op te vallen. Gelukkig maar dat ze heeft omarmd dat ze zo lang is. Koning Abdullah van Jordanië kon het niet laten er nog een grapje over te maken. Ons koningspaar en Amalia waren te gast op het huwelijk van zijn zoon, kroonprins Hussein en kroonprinses Rajwa, en daar hoort voor ouders van het bruidspaar natuurlijk bij dat er een eindeloze rij handjes wordt geschud. Dan vallen Willem-Alexander en Máxima toch wel op, die richting de een meter negentig gaan. Máxima moest erom lachen dat Abdullah er na de twee kussen wat over zei.

Ja, zij en Willem-Alexander vallen onder de langste royals ter wereld. Abdullah is misschien een van de kleinste, ruim een kop kleiner dan ons koningspaar. Ook zijn vrouw is langer dan hij en soms wordt dat weleens creatief opgelost voor foto’s. Dan zijn ze plots ongeveer even lang.

Máxima kreeg ook veel reacties op de jurk die ze droeg op het gala in Jordanië. Het was even een raadsel waar de oosters ogende japon vandaan kwam. Het bleek niet uit de contreien van het huwelijk zelf te komen, maar van een luxemerk uit Pakistan. Dat is niet om de hoek natuurlijk. Máxima was er in 2019 voor een bezoek namens de Verenigde Naties. In zulke landen krijgt ze van de kleine ondernemers die ze spreekt, geregeld wat aangeboden en dat neemt ze eigenlijk nooit aan. Dan stelt ze voor: “Laten we samen ermee op de foto gaan.” Dan kan de ondernemer die foto gebruiken voor zijn of haar eigen publiciteit en het voorkomt vragen.

Tijdens haar VN-bezoek aan Pakistan ontmoette ze een onderneemster, kledingontwerpster Mahpara Khan. Ze maakt vooral trouwjurken. Terwijl de twee in gesprek waren, zag Máxima in de hoek een japon staan. Niet helemaal geschikt voor haar als koningin, een kort topje en een zwierige rok, met de buik ontbloot. Typisch voor daar, maar minder voor Máxima. Hoe leuk is het voor die ontwerpster dat er uiteindelijk een opdracht uit is voortgekomen. Het heeft even moeten duren, want vier jaar na het bezoek kwam de jurk ten tonele in Jordanië. Hopelijk heeft koningin Máxima nog meer van zulke verrassingen voor ons in petto.

Onlangs sprak ik iemand uit de hofhouding en die vertelde me dat niet alleen Beatrix, maar ook Máxima geregeld thuiskomt met stoffen. Zo kwam ze na een reis naar India thuis met een prachtige roze sari, die Jan Taminiau omtoverde van onmogelijk ingewikkelde sari tot draagbare jurk. De kledingkast van Máxima, moet inmiddels toch uit zijn voegen barsten van de prachtige outfits?

Beeld: Ed Peers

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 23. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier