Utopia ook in Amerika

Fox heeft Utopia, het tv-programma van John de Mol en Talpa Media opgepikt. Volgens Deadline heeft het Amerikaanse televisienetwerk de reality-show die nu op de Nederlandse buis te zien is, op voorhand aangekocht.

Het format blijft hetzelfde als in Nederland: camera's volgen 24 uur per dag de pioniers die een nieuwe samenleving opbouwen. Het sociale experiment is ook online te volgen via de website van Fox. Sociale experimenten scoren hoog op dit moment en tv-zenders staan in de rij om ze uit te zenden. Zo weet Deadline dat NBC momenteel bezig is met een groot project waarin missionarissen een kolonie stichten op een afgelegen locatie.

Big Brother, ook bedacht door John de Mol, was een groot succes in de Verenigde Staten. Kid Nation, een voorloper van Utopia uit 2007, waarin kinderen een leefomgeving proberen op te bouwen in een verlaten stadje, was na Big Brother het meest succesvolle sociale experiment.

Talpa verkoopt zijn ideeën en formules voor televisieprogramma's aan landen over de hele wereld, maar het bedrijf van John de Mol produceert de formats ook zelf in Amerika. Het Nederlandse productiebedrijf bracht ook The Voice uit in Amerika, wat 13,6 miljoen kijkers opleverde.