Unieke viering verjaardag George

Prins George heeft geluk. Zijn ouders zijn dinsdag in het land om zijn eerste verjaardag te vieren. Dat is uitzonderlijk in de Britse koninklijke familie waar zo’n verjaardag niet als bijzonder geldt. Het kind kan het zich later toch niet herinneren, dus er hoeft niet echt bij stil te worden gestaan. Ouders hoeven er dus ook niet voor thuis te blijven.

Elizabeth was bij haar eerste verjaardag in april 1927 nog geen troonopvolger. Dat was haar oom die in 1936 vrij snel na zijn troonsbestijging als Edward VIII daarvan weer afstand deed, waardoor Elizabeths leven een andere wending nam. Niettemin waren haar ouders, toen nog de hertog en hertogin van York, in 1927 op reis toen Liz haar eerste kaarsje mocht uitblazen. De reis ging naar Australië en Nieuw-Zeeland en duurde maar liefst 6 maanden. Pas in juni kwamen ze terug, waarna het paar met Elizabeth op het balkon van Buckingham Palace verscheen.

Elizabeth was 22 jaar later wel in het land toen prins Charles in november 1949 zijn eerste verjaardag vierde. Maar vader prins Philip, die hem een modelvliegtuig als cadeau stuurde, diende bij de Koninklijke Marine en was gestationeerd op Malta en was niet bij de verjaardag. Charles zag zijn ouders weinig. Elizabeth nam in die tijd al veel taken over van haar zieke vader koning George VI en voegde zich ook regelmatig bij Philip op Malta.

Charles op zijn beurt miste samen met echtgenote Diana de eerste verjaardag van zoon William in juni 1983 omdat ze 2 weken op reis waren in Canada. Charles belde wel op en vertelde later dat hij alleen wat gebrabbel had gehoord van William, die thuis was gebleven met de kinderverzorgster. William pakt het 31 jaar later dus anders aan en is wel bij de verjaardag van George.