Famke Louise

Uitzending Roddelpraat over Famke Louise moet offline blijven

Een uitzending van het YouTube-programma Roddelpraat over artiest Famke Louise moet offline blijven. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam dinsdag beslist. Roddelpraat-makers Jan Roos en Dennis Schouten waren in hoger beroep gegaan, nadat Famke Louise eerder door de rechter in het gelijk had gesteld. De zangeres had via een kort geding afgedwongen dat een Roddelpraat-uitzending zou worden verwijderd.

In de uitzending van 22 januari 2022 werd een niet uitgebracht liedje van Famke Louise gedraaid, dat is ontstaan nadat zij had gebroken met haar voormalige manager Ali B. Schouten en Roos suggereerden dat de zangeres door hem zou zijn misbruikt. Famke Louise eiste in maart dat de desbetreffende uitzending offline zou worden gehaald. Een rechter stelde Famke Louise in het gelijk, omdat Roos en Schouten zich schuldig hebben gemaakt aan “auteursrechtinbreuk en onrechtmatig handelen”.

Het duo moest de uitzending offline halen en een rectificatie plaatsen. Daar werd in beide gevallen gehoor aan gegeven, maar in een latere uitzending van Roddelpraat zeiden ze in hoger beroep te gaan omdat ze beelden in handen hadden uit 2020, waarin Famke Louise het onuitgebrachte liedje zingt voor een publiek. Die video toont volgens de mannen aan dat zij geen inbreuk pleegden op het auteursrecht.

Het hof stelt dinsdag dat ze dat nieuwe bewijs niet doorslaggevend vindt, waardoor de uitzending offline moet blijven. Volgens het hof weegt het recht op privacy van Famke Louise zwaarder dan de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid van Roddelpraat.