Uitvaart dorpsoudste wijkt voor Jan Kooijman

De begrafenis van de belangrijkste en oudste man van het Italiaanse dorp Radda in Chainti is een dag uitgesteld vanwege de filmopnames van de Nederlandse komedie Toscaanse bruiloft. De planning was dat regisseur Johan Nijenhuis donderdag een grote scène zou draaien in een karakteristiek kerkje in het plaatsje van 1700 inwoners. Maar het plotselinge overlijden van de dorpsoudste eerder deze week leek roet in het eten te gooien.

Slechts door tussenkomst van de burgemeester hoefde de Nederlandse crew en cast, onder wie Jan Kooijman, de planning niet om te gooien. "Een ramp is een groot woord, maar het was wel erg vervelend geweest als we het enige kerkje van het dorp niet konden gebruiken", laat regisseur Nijenhuis woensdag vanaf de set weten. "We hadden vijftig nonnen besteld en een peperdure regenmachine. En vrijdag worden we weer in een ander dorpje verwacht." Ook hoofdrolspelers Sophie van Oers en Matteo van der Grijn zijn op dit moment in Toscane aanwezig voor de opnames.

De regisseur is de burgemeester zeer dankbaar voor zijn bemiddeling in de kwestie. "Dit soort films zijn belangrijke visitekaartjes voor de regio." Nijenhuis is voornemens de Italiaanse burgervader een bedankje te sturen, en de familie van de overleden dorpsoudste een blijk van medeleven.