×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

TUSSENSTAND: 5,2 miljoen voor Giro 5125

TUSSENSTAND: 5,2 miljoen voor Giro 5125
15.09.2017 -

De nationale actie 'Nederland helpt Sint-Maarten' is vrijdag begonnen met een tussenstand van 5,2 miljoen euro. Minister Ronald Plasterk en zanger Jamai gaven samen het startsein voor de nationale inzamelingsactie voor de slachtoffers van orkaan Irma.


De actiedag voor Sint-Maarten is vanochtend vroeg van start gegaan. Minister Ronald Plasterk en zanger-presentator Jamai openen de actiedag om 6.00 uur in Beeld en Geluid in Hilversum, samen met schoolkinderen die zelfgemaakte lampionnen meebrengen. NPO Radio 2 zendt de opening van de actiedag live uit. De voorlopige opbrengst van de actiedag wordt rond 23.00 uur verwacht.

Publieke en commerciële radio- en tv-zenders besteden de hele dag aandacht aan de gevolgen van orkaan Irma. Doel is om Nederlanders te informeren over de situatie op het getroffen eiland en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers. De Caribische zender RTV-7 doet ook mee.

De hele actiedag is in Hilversum een belpanel met bekende Nederlanders in touw om giften die binnenkomen op giro 5125 te noteren. Ook bekende YouTubers verzamelen zich in het actiecentrum om via sociale media actie te voeren. Ieder uur zijn er optredens van artiesten.

Ewout Genemans heeft vorige week met eigen ogen de verwoestingen die orkaan Irma aanrichtte op Sint-Maarten bekeken. De programmamaker was daar om een documentaire over het leed dat het natuurgeweld opleverde te filmen. ‘Het was pittig. We waren de eerste cameraploeg ter plaatse, het was ontzettend moeilijk om er te komen’.

 Ewout

Omdat er nauwelijks vliegverkeer was, moest Ewout improviseren om überhaupt op het eiland te geraken. ‘We zijn op de gok naar Puerto Rico gegaan en vanuit daar verder naar Sint-Maarten in een klein vliegtuigje’.

Eenmaal aangekomen op Sint-Maarten zag Ewout een en al ellende. De totale verwoesting maakte diepe indruk op hem, vertelt hij. ‘Er lag soms niet eens een berg puin meer. Alles was echt weg, alleen aan de vage markering op de grond zag je nog dat er een huis had gestaan’.

Ook was Ewout getuige van de plunderingen op het eiland. ‘We zagen mensen die eten en tv’s stalen. Maar ja, ze moeten toch eten en als je niets meer hebt, dan doe je zoiets,’ relativeert hij. ‘Het is niet goed. Maar ik begrijp het wel’.

De televisiemaker schrok ook van de weinige hulp en informatie die er in de eerste dagen na de ramp was. ‘We kwamen bijvoorbeeld elke dag dezelfde Nederlanders tegen die probeerden naar huis te komen,’ zegt Ewout. ‘Die konden echter alleen worden geëvacueerd door het Nederlandse leger’. Het leger bracht sowieso verlichting op Sint-Maarten, aldus Ewout, die zelf ook op patrouille ging met het leger. ‘Nadat de militairen er waren werd het rustiger. De rust en orde keerde direct terug’.

Het verslag van Ewout is vrijdagavond te zien in de documentaire Sint-Maarten na de orkaan op NPO3.