Trompettist-zanger Astro verlaat UB40

Terence ‘Astro’ Wilson, de trompettist, percussionist en tweede zanger van UB40, heeft de Britse popreggaegroep verlaten. Zijn besluit kwam dit weekeinde volkomen onverwacht voor de rest van de band, die komende week naar Nederland afreist voor een viertal concerten.

Astro, een van de oprichters van de band die in 1978 begon, zegt in een verklaring dat de groep stuurloos is geworden sinds de oorspronkelijke zanger Ali Campbell en en klavierspeler Mickey Virtue in 2008 de groep verlieten, weet Birmingham Mail. 'We hebben sindsdien wat doorgemodderd. Maar er is ook een serieus gebrek aan communicatie tussen de band en het management', aldus Astro.
 
De beslissende druppel lijkt voor de trompettist en zanger het eerder dit jaar verschenen album Getting Over The Storm geweest, waarop UB40 countryklassiekers in een reggaejasje steekt. 'Mijn hart zit gewoon niet in die plaat, waarop mijn bijdrage beperkt is tot wat achtergrondzang, wat zoals de fans weten niet mijn rol is in de groep’, zegt Astro. 'Ik ben een frontman, een ‘leadvocalist’. En het mag zo zijn dat er een lange relatie bestaat tussen country en reggaemuziek, maar dat wil nog niet zeggen dat dat ook de muziek is die ik wil spelen. Verre van dat.’ Astro besluit met de opmerking dat hij er niets voor voelt om zijn integriteit als een gerespecteerd reggaemuzikant te verliezen.
 
Verdrietig en geschokt 
 
De groep reageert op de eigen website met een kort bericht waarin staat dat UB40 verdrietig en geschokt is door het plotselinge vertrek van de zanger-trompettist. Maar ook door het niet nakomen van zijn concertverplichtingen. Behalve de Nederlandse concerten van komende week, had de groep voor begin 2014 haar grootste Engelse tournee sinds drie jaar gepland. 'Hoewel we teleurgesteld zijn dat Astro daar niet bij is, gaat UB40 door en kijken we uit naar een positief 2014.’
 
UB40 geldt als een commercieel extreem succesvolle popgroep die zo’n zeventig miljoen – volgens sommige bronnen meer dan honderd miljoen – albums heeft verkocht. De groep haalde maar liefst tweeëndertig keer de Nederlandse top 40, waarvan vijf keer de eerste plaats. Desondanks werden vier bandleden, onder wie Astro, na het vertrek van leadzanger Ali Campbell in 2008 als gevolg van mismanagement failliet verklaard. UB40 speelt komende week in Kerkrade, Steenwijk, Haarlem en Tilburg.