Trijntje ontmoet haar concurrenten

Trijntje Oosterhuis stond zaterdagmiddag in Amsterdam voor het eerst oog in oog met 23 van haar Songfestivalrivalen. Op het fanevenement Eurovision in Concert ontvingen commentator Cornald Maas en oud-winnares Getty Kaspers van Teach-In meer dan de helft van alle artiesten die het in mei in Wenen tegen elkaar opnemen tijdens het zestigste Eurovisie Songfestival.

Trijntje was onder de indruk van haar tegenstanders. "Er zitten veel mensen tussen die aan het begin van hun carrière staan, veelbelovende artiesten die in hun thuisland bijvoorbeeld The Voice wonnen. Het is mooi om te zien dat het Songfestival een stimulator kan zijn voor nieuw talent. De jonkies zijn nog een beetje verlegen, maar er zitten ook echt wat doorgewinterde sterren tussen."

Met 25 jaar ervaring op zak valt Oosterhuis zelf in die laatste categorie. En dat is precies de reden dat ze ja zei tegen het Europese liedjesfestijn. "Ik ben al wel vaker gevraagd, maar dan was ik te druk met andere dingen en kwam het gewoon niet uit. Nu dacht ik: als je nog eens zoiets wilt meemaken, moet je het nu doen. Dit is het moment om ergens voor te staan." Haar twee kinderen van 8 en 10 trokken haar uiteindelijk over de streep. "Je bent toch twee weken van huis, dat is niet niks. Maar mijn kinderen zeiden: mam, doe het nou gewoon. Het Songfestival is cool!" Daarvoor prijst ze voorgangers Anouk en Ilse DeLange. "Dankzij hun deelname staat het Songfestival in Nederland weer op de kaart."

Goede vriendin Anouk raadde Trijntje aan om mee te doen en schreef het nummer Walk Along voor haar. "Anouk was superenthousiast. Ze vond het echt heel erg leuk op het Songfestival. En Anouk vindt echt niet altijd alles leuk, dus als zij het zegt zal het wel zo zijn." Haar schoonzus Edsilia Rombley, die twee keer meedeed aan het Europese avontuur, gaf Oosterhuis de tip vooral heel erg te genieten. "Dat zegt iedereen, dus dat doe ik dan ook maar."

Ze waarschuwt de tv-kijkers alvast dat die niet hoeven te rekenen op een enorm spektakel op het podium in Wenen. "Ik zal niet in een hysterische jurk opstijgen uit de grond of zo. Dat is gewoon niet wie ik ben. Ik ben geen Lady Gaga. Als je voor zoveel mensen op een podium staat moet het er natuurlijk fucking gorgeous uitzien, maar ik heb liever dat mensen het na afloop over het liedje hebben dan over mijn jurk."

Ze is blij dat de achtbaan richting Wenen inmiddels is losgebarsten. "Eerst deed ik alles alleen, met mijn team. Maar nu ik de anderen heb ontmoet, voelt het meer als iets wat we met elkaar gaan doen." Trijntje heeft na de eerste ontmoeting zaterdag nog geen idee wie de grote kanshebbers zijn in mei. "Ik heb natuurlijk wel al wat bekeken en beluisterd, maar daaruit kan ik niet opmaken wat nou wel of niet gaat scoren. Dat is altijd een verrassing, er zijn zoveel theorieën op los te laten en dan pakt het toch weer anders uit dan iedereen vooraf dacht. In principe zijn we allemaal gelijk, hebben we allemaal evenveel kans en moeten we gewoon allemaal heel hard ons best doen."

Trijntje en haar rivalen treden zaterdagavond in de Amsterdamse Melkweg op. In een uitverkochte zaal vol Songfestivalfans zingen ze allemaal het liedje waarmee ze in mei een gooi doen naar de winst.