×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Thomas Acda: liever legale xtc dan dood kind

Thomas Acda: liever legale xtc dan dood kind
17.12.2018 -

Cabaretier en zanger Thomas Acda is een voorstander van het reguleren van xtc door de overheid. Dat stelde hij maandag op NPO Radio 1. Hij reageerde hiermee op het plan van GroenLinks om de productie te controleren, zodat er alleen pillen beschikbaar zijn die aan de kwaliteitseisen voldoen. Dit pleidooi wordt al jaren ondersteund door wetenschappers van gezaghebbende instituten als het Trimbos en Bonger.


'Het klinkt wel aanlokkelijk', stelde Acda. 'Ik wil niet dat mijn kinderen drugs gebruiken. Maar als ze de neiging hebben of daartoe verleid worden, wil ik wel dat het getest kan worden. Dat ze geen smerige troep innemen. Dat noem ik een stap naar de juiste regulering zodat we niet onze kinderen dood op hoeven te halen van een of ander feest.'

Daarnaast pleit hij in elk geval voor een ‘dumpplek’ voor drugsmakers. 'Dat ze hun restproducten op maandagochtend bij de stoeprand kunnen zetten. En dat het niet in een bos hoeft zodat de grond veertig jaar verzuurt. Je hebt toch ook plekken waar je je vondeling neer kan leggen zonder dat het gezien wordt.'

Zelf heeft de cabaretier overigens nooit xtc gebruikt. 'Ik ben altijd erg bang de controle te verliezen', bekende hij. 'ik hou er heel erg van te weten wat ik doe. Ik drink wel, maar ik word nooit lam. Daar hou ik echt niet van.' Acda toert op dit moment door Nederland met zijn solovoorstelling Motel.