Tanja Jess: emancipatie vrouw nog niet gelukt

Anders dan veel mensen denken is de vrouwenemancipatie nog helemaal niet voltooid. Dat vindt presentatrice Tanja Jess, die met collega Anousha Nzume een boek schreef over de spagaat van moeders die proberen gezin en carrière te combineren.

"Ik dacht dat wij geslaagd waren in de vrouwenemancipatie, maar dat blijkt helemaal niet het geval te zijn. Het begon al toen ik zwanger was. Charly ging mee naar de verloskundige en hij werd totaal genegeerd", zegt de blondine in Veronica Magazine. Het vinden van kinderopvang bleek ontzettend moeilijk. "Het is hier véél duurder dan in het buitenland. En dan zijn veel mensen verbaasd dat vrouwen parttime werken!"

Maar vrouwen kunnen er onderling ook wat van, vindt de presentatrice. "Er is maar weinig begrip. Er wordt raar gekeken naar vrouwen die fulltime werken. En andersom kijken moeders met een carrière weer neerbuigend naar vrouwen die thuisblijven voor de kinderen."

Moeders moeten elkaar gaan helpen, vinden Tanja en Anousha. De vrouwen willen "een netwerk creëren voor moeders om diensten uit te wisselen, zonder dat ze vriendinnen hoeven te worden". Bij dat concept helpen moeders elkaar met bijvoorbeeld verjaardagstraktaties of juist het schrijven van een sollicitatiebrief.