Taal is geen haute couture voor Fred

Fred van Leer kijkt het Groot Dictee der Nederlandse Taal jaarlijks thuis op de bank en had nooit gedacht zelf nog eens in de bankjes van de Eerste Kamer te belanden. "Elke keer als het dictee op tv is, denk ik: 'wow, daar ga ik zo nooit aan meedoen'. En nu sta ik hier", zegt de stylist.

Dicteedeelnemer Fred weet van zichzelf dat hij niet goed in taal is. "Ik doe sowieso niets aan wat er boven de letters moet, geen apostrofs, geen trema’s, geen accenten. Dat doe ik nooit. Ik weet niet hoe ik dat moet typen", vertelt Fred, die onder meer columns schrijft voor modebladen.

"Ik ben slecht in d’s en dt’s, punten en komma’s. Ik zet overal een vraagteken en teken er een hartje bij, dan maak ik het altijd goed en kom ik er vaak wel mee weg."

Bastognekoek

Dit roept de vraag op waarom de kledingstylist toch meedoet aan het Groot Dictee. "Ik heb niets te verliezen. Ik ben goed in mijn eigen vak. Toen ik werd gevraagd, zei ik eerst heel hard nee, maar bij nader inzien is het wel een mooi gezelschap van prominenten. En wat heb ik te verliezen? Ik heb het IQ van een bastognekoek en het kan alleen maar lager worden", zegt de kledingstylist lachend. "Onzin natuurlijk, ik vind het een eer om mee te doen."

Dit jaar schreef Kees van Kooten het Groot Dictee. Fred hoopt daarom dat de tekst dit jaar 'wat luchtiger en speelser' is dan hij gewend is, als trouw kijker van het NTR-programma.