Lidl

Sylvia Witteman over kerstrel Lidl: ‘Is er nu serieus een Lidl-boycot gaande?’

De reclamefolder van supermarktketen Lidl zorgde gisteren én vandaag voor veel ophef. De term 'kerst' ontbrak namelijk in decemberfolder die als thema 'feest' had.

Het was flink schrikken voor sommige mensen toen ze de ‘feestdagenfolder’ van Lidl dit weekend opensloegen: het woord ‘kerst’ komt volgen velen er amper in voor. Zo heet bijvoorbeeld een kerststol bij de supermarktketen een feeststol en een kerstkransje een kransje. Dat schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. ‘Al onze tradities worden afgepakt’, laten sommigen op Twitter weten. ‘Alles om de moslims niet voor het hoofd te stoten.’ En daar blijft het niet bij: er wordt door sommigen zelfs gedreigd om de supermarkt te boycotten. Ook PVV-leider Geert Wilders laat van zich horen en stelt dat de islamisering van Nederland hiervoor verantwoordelijk is. ‘Geen Zwarte Piet, geen Kerst, geen Pasen, maar wél islamitische halalproducten, ramadan en offerfeest’, aldus Wilders.

Lidl herkent zich op hun beurt absoluut niet in het geschetste beeld. Zij menen dat de novemberfolder algemener van aard is omdat er meerdere feestdagen in december vallen. En daar is Sylvia Witteman het helemaal mee eens. ‘Is er nu serieus een Lidl-boycot gaande? Maar jullie snappen toch wel dat een ‘feest’-nummer gewoon langer meegaat dan een ‘kerst’-nummer? Dat is de enige reden’, laat zij op Twitter weten. Bovendien is het overigens niet zo dat de term kerst helemaal in de ban is gedaan: een eenvoudige zoekactie toont aan dat het woord ‘kerst’ op 27 van de meer dan honderd pagina’s van de feestelijke reclamegids present is.