×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Sultan Brunei zwicht voor druk George Clooney

Sultan Brunei zwicht voor druk George Clooney
5.05.2019 -

De oproep tot een boycot van George Clooney heeft gewerkt. De sultan van Brunei Hassanal Bolkiah heeft de invoering van de doodstraf op basis van streng islamitische wetten voor onbepaalde tijd opgeschort.


Clooney riep op tot een internationale boycot van Brunei nadat het land begin april bekendmaakte nieuwe wetten in te voeren. Daarmee zou homoseksualiteit, overspel en verkrachting op basis van sharia-wetgeving met de dood kunnen worden bestraft, onder meer door steniging. Dit leidde tot veel internationale kritiek. Clooney kreeg veel bijval toen hij zijn afschuw uitsprak en zei niet langer in de hotels van de schatrijke sultan te overnachten.

In een unieke officiĆ«le reactie zei de sultan dat de doodstraf niet zal worden opgelegd bij de uitvoering van de sharia. ‘De laatste decennia hebben we een opschorting op de doodstraf toegepast bij zaken die onder nationale wetten vielen. Zo zal het ook gebeuren bij de sharia.’ Op moord met voorbedachten rade en drugshandel stond al de doodstraf, maar die is sinds de jaren 90 niet meer uitgevoerd.