Sugar Lee Hooper is er klaar mee

De tumor, die vorige week bij Suger Lee Hooper uit haar heup werd weggehaald, is goedaardig. De zangeres is enorm opgelucht. “We hebben net gebak gehaald”,  aldus Suger Lee Ondanks dit goede nieuws blijft de rasentertainer bij haar beslissing definitief te stoppen met optreden. “Mijn lichaam zegt ’ho, stop, klaar’”, aldus de excentrieke zestiger. 

Sugar Lee Hooper is vooral bekend om haar forse voorkomen, kaal geschoren hoofd en haar felgekleurde jurken. In 1948 werd zij geboren als Marja van der Toom geboren als dochter van een jazzpianist. Hierdoor komt zij al vroeg in aanraking met muziek. Begin jaren ’90 ontmoet ze boekingsagente Dinie Maagdenbert, die interesse in haar als zangeres heeft. Dit is de geboorte van de artieste Sugar Lee Hooper. Sugar verwijst naar Van der Toorns liefde voor zoetigheden, Lee Hooper was de naam van de manager van Billie Holiday. Hoewel haar platenmaatschappij destijds graag zag dat ze een Nederlandstalig repertoire nam, hield Hooper vast aan het Engels. Haar inspiraties zijn dan Ella Fitzgerald,  Sam & Dave en The Pointer Sisters. Haar opvallende stemgeluid en verschijning zorgt ervoor dat ze op veel feesten en partijen verschijnt. daarmee veelgevraagd in het schnabbelcircuit.

  

Toch komt het management van Suger Lee op 14 april met het nieuws naar buiten dat het bühnebeest stopt met optreden, omdat zij het werk fysiek en mentaal niet meer aankan. Het feit dat de 60-jarige zangeres naar eigen zeggen lichamelijk op is, heeft haar doen besluiten om haar jurk en daarmee het artiestenbestaan aan de wilgen te hangen. “Mijn benen doen het niet meer, ik heb suikerziekte, artrose, problemen met mijn longen en schildklier… Geloof me, ik zou dolgraag willen doorgaan. Optreden is zó waanzinnig om te doen. Maar ik kan niet meer om mijn gezondheidsproblemen heen”, aldus Hooper over haar besluit het bijltje erbij neer te gooien. “Ook de nieuwe knieën die ik straks krijg, zullen daarin geen verandering brengen. Dat staan kan ik niet meer volhouden. Laatst kwam ik een podium van dertig centimeter hoogte niet eens zonder hulp op. Ik heb gewoon staan huilen.”

Haar allerlaatste optreden is door haar plotselinge lichamelijke klachten ongemerkt voorbij gegaan. “Ik wíl me ook niet realiseren wanneer dat was. Optreden vind ik zo waanzinnig om te doen, vertelt een enigszins droevige Hooper daarover. “Daarmee stoppen was de moeilijkste beslissing van mijn leven.”