Songfestivalacts in De Melkweg

Voor de echte Songfestivalliefhebbers begon de voorpret in aanloop naar het liedjesspektakel volgende maand in Wenen, zaterdagavond al in de Melkweg in Amsterdam. In totaal 24 van de 40 acts die in mei strijden om de winst brachten in Amsterdam alvast hun liedje ten gehore ten overstaan van een stampvolle zaal uitzinnige fans.

Al lang van tevoren waren alle kaarten voor het fanevenement Eurovision in Concert uitverkocht. Elk jaar weet de organisatie meer Songfestivaldeelnemers naar Amsterdam te krijgen. Deze zevende editie stonden naast de Nederlandse inzending Trijntje Oosterhuis onder anderen de acts uit Albanië, Azerbeidzjan, Duitsland, Frankrijk, Georgië, Israël, Litouwen, Montenegro, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Wit-Rusland en Zweden op het podium.

De Melkweg was gevuld met 1500 uitbundige bezoekers, die van heinde en verre naar Amsterdam waren afgereisd om hun helden te zien optreden. Bij elk land dat presentator Cornald Maas opnoemde, gingen er wel een paar enthousiaste handen vanuit het publiek omhoog. "Zijn er ook bezoekers uit Azerbeidzjan? Finland? Moldavië? Servië? Australië?"

Dat laatste land mag tijdens de komende zestigste editie van het Eurovisie Songfestival bij hoge uitzondering meedoen. Australië is groot fan van het Europese liedjesfestijn en vaardigt nationale ster Guy Sebastian af naar Wenen. Hij verklapte aan Cornald en de zaal dat hij een behoorlijke druk voelt om te presteren in de Oostenrijkse hoofdstad, maar dat hij het ook een enorme eer vindt om mee te mogen doen.

In Amsterdam bleek hij al een van de grote favorieten. Net als Bojana Stamenov uit Servië met haar indrukwekkende Beauty Never Lies en de powerballad van de Franse Lisa Angell. Ook de 16-jarige Nadav Guedj, die uitkomt voor Israël, en bookmakersfavoriet Mans Zelmerlow uit Zweden konden rekenen op langdurig en luid applaus, gejuich en zwaaien-met-vlaggetjes.

Uiteraard was Trijntje Oosterhuis de ster van de avond. Met verve werd ze aangekondigd door haar schoonzus en tweevoudig Songfestivaldeelneemster Edsilia Rombley. Haar Walk Along, geschreven door Anouk, werd van voor naar achter vol overgave door de bomvolle zaal meegezongen, gevolgd door een daverend applaus.