Placeholder

Simone Kleinsma koninklijk onderscheiden

Simone Kleinsma stond zondag een grote verrassing te wachten na afloop van de jubileumvoorstelling van Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. De zangeres en actrice kreeg een koninklijke onderscheiding voor haar hele oeuvre. Simone mag zich voortaan officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Simone was totaal overdonderd toen de Blaricumse burgemeester Joan de Zwart-Bloch het podium op kwam lopen met de onderscheiding. De burgemeester herinnerde in het uitverkochte DeLaMar Theater aan de "grote betekenis" die Simone al veertig jaar heeft voor de Nederlandse toneel-, musical- en televisiewereld. "Zij weet met haar intense rolvertolking het publiek te raken. Er is veel waardering voor haar professionaliteit en de manier waarop zij jonge acteurs begeleidt."

Volgens de burgemeester was de koninklijke onderscheiding "dik verdiend", ook vanwege Simones werk voor verschillende goede doelen.

Joop van den Ende sloot zich aan bij de lovende woorden van De Zwart-Bloch. "Simone is een droom voor iedere theater- of televisieproducent. Zij is een unieke persoonlijkheid die zowel in het theater als op televisie, in zeer uiteenlopende rollen, bewondering weet af te dwingen. Ze eist veel van zichzelf maar weet ook een bijzondere band te scheppen met haar publiek. Zij raakt mensen en daarom is deze koninklijke onderscheiding haar van harte gegund."

Simone Kleinsma speelde in tientallen musicals en vertolkt momenteel de hoofdrol in Was getekend, Annie M.G. Schmidt. Ze maakte haar toneeldebuut in One Flew Over The Cuckoo's Nest en maakte drie succesvolle soloprogramma's. In de televisiewereld is ze vooral bekend van Kees & Co, waarin ze van 1997 tot 2006 speelde. Onlangs werd bekend dat de komedieserie terugkeert op televisie, Simone kruipt wederom in de huid van Kees.

Simone speelde ook in een aantal films, waaronder Verliefd op Ibiza en Toscaanse bruiloft. Ook scoorde ze een Top 40-hit met het nummer Zonder jou, een duet met Paul de Leeuw. Met Robert Long, Martine Bijl en Robert Paul had ze de hit Vanmorgen vloog ze nog uit de musical Tsjechov. Daarnaast bracht Simone een aantal soloplaten uit.

De schoorsteenmantel van de actrice en zangeres is aardig gevuld. Zo won ze vijf Musical Awards, onder meer voor Was getekend, Annie M.G. Schmidt. Voor haar bijdrage aan de kleinkunst in Nederland kreeg Simone in 2001 de Gouden Harp, in 2015 mocht ze de Johan Kaart Prijs in ontvangst nemen. Dat jaar kreeg ze ook Louis Davids' unieke zilveren sigarettenkoker. Simone kreeg de koker uit handen van Joop van den Ende, die hem gaf voor haar verdienstelijke carrière. Vorig jaar kreeg Simone tijdens het Musical Awards Gala een oeuvreprijs.