Serie Soof: première op witte doek

In Theater Tuschinski in Amsterdam ging maandagavond de Videolandserie Soof: Een Nieuw Begin in première. Een premièrevoorstelling op het witte doek voor een tv-serie is ongebruikelijk, maar na twee succesvolle Soof-films verdienden hoofdrolspelers Lies Visschedijk en Fedja van Huêt dat ook voor de serie de rode loper voor ze werd uitgerold.

‘’Een première is heel bijzonder. Normaal heb je dat alleen bij film en niet bij series. Ik heb dat als actrice nog niet meegemaakt’’, vertelt Anneke Blok, die in de serie weer te zien is als moeder Hansje. Ze heeft er alle vertrouwen in dat de serie net zo’n succes wordt als de twee voorgaande bioscoopfilms Soof 1 en 2 die respectievelijk 780.000 en 897.000 bezoekers naar de bioscopen trokken. ‘’Alles zit erin’’, belooft ze. ‘’Het is humor, ontroerend, herkenbaar en gewoon ontzettend goed gespeeld door Lies en Fedja, die doen het fantastisch’’, zegt Blok. "Ik geniet er wel van.”

‘"Vanavond gaan we plezier maken’’, vertelt Dan Karaty. Hij neemt wederom de rol van Jim Cole voor zijn rekening. ‘’Jim vindt Soof in tijden als ze hem nodig heeft, tijdens hoogte- en dieptepunten. Er is nog steeds chemie tussen die twee”, vertelt Dan Karaty over zijn bijrol. De Amerikaanse choreograaf heeft zin in de première. ‘’Het werk zit erop. Het seizoen is gedraaid en nu zijn we klaar om de serie iedereen te laten zien en zijn we benieuwd naar de reacties.” Karaty maakt in de Verenigde Staten een Amerikaanse remake van Soof 1. “Het verhaal is zo sterk, zo herkenbaar. We willen dat het Amerikaanse publiek dit ook zal ervaren. Ik vind het fijn dat het gaat gebeuren.” Wanneer het zover is, daarover doet Dan nog geen uitspraken. ‘"Zoals iedereen in de filmwereld weet moet er vooraf veel gebeuren, denk aan het script en het vinden van de juiste acteurs voordat de opnames beginnen. We zijn bezig met dat proces en ik kan niet wachten totdat het zover is.”

Lies Visschedijk, alias Soof, noemt de bioscooppremière voorafgaand aan de release op Videoland bijzonder. ‘’Ik ben heel trots op de serie en heel blij’’, zegt Lies. Ze heeft al een paar afleveringen kunnen bekijken. ‘’Ik betrapte me er zelf op dat ik door wilde kijken.”

Over de kracht van Soof, waarvan ook nog een musical in de maak is, zegt de hoofdrolspeelster: ‘’Misschien is Soof iets typisch Nederlands. Soof is iemand waar ik althans best graag bij zou willen zijn. Het is niet de perfecte vrouw, maar toch iemand bij wie het leven net iets leuker, voller en rijker is dan bij doorsnee mensen. Tegelijkertijd is het niet een onfeilbaar iemand. Ze zegt dingen waar ze echt spijt van krijgt. In die zin is het een personage waarin je veel kunt herkennen en die je ook kan bewonderen doordat ze rücksichtslos dingen mis laat gaan. Het is wel iemand om van te houden.”

Soof: Een Nieuw Begin is vanaf 24 november te zien bij Videoland.