Ruud Lubbers overleden

Oud-premier Ruud Lubbers is overleden. De voormalig CDA-politicus is 78 jaar geworden.

Ruud Lubbers overleed woensdag thuis in zijn woning in Rotterdam in de aanwezigheid van zijn vrouw Ria en de kinderen in Rotterdam.

De uitvaartdienst is volgende week dinsdag. "Het ging al een tijdje niet goed met zijn gezondheid", zegt een woordvoerder namens de familie.

Ruud was premier van Nederland van 1982 tot 1994 en leidde drie kabinetten. In 1995 werd de christendemocraat benoemd tot minister van staat. Een eretitel die wordt toegekend door de koningin, op voordracht van de ministerraad.

Premier Mark Rutte noemt Lubbers een staatsman van internationale allure. ‘Als premier loodste hij ons land door de moeilijke jaren tachtig. Met zijn brede kennis, ervaring en zijn onvermoeibare creativiteit wist hij voor elk probleem een oplossing te vinden. In een tijd die bol stond van de internationale spanningen heeft hij Nederland internationaal een gezicht gegeven. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij gezien en gewaardeerd.’

Oud-premier Wim Kok zei op Radio 1 dat hij wist dat het al een tijdje niet goed ging met Lubbers. ‘Het bedroeft mij bijzonder en heeft mij diep geraakt. Ik heb veel jaar met hem van doen gehad en heb hem leren kennen als iemand die openstaat voor de opvattingen van anderen.’

‘Wij gedenken Ruud Lubbers als een groot staatsman met een indrukwekkend verantwoordelijkheidsgevoel’, aldus koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in reactie op het overlijden van de oud-premier. Ze wijzen erop dat Lubbers zich als minister-president twaalf jaar lang energiek inzette voor economisch en sociaal herstel. ‘Latere generaties konden daarop voortbouwen. Wij gedenken hem ook als een moedig en invoelend mens. Zijn familie wensen wij kracht toe in deze moeilijke dagen.