Placeholder

Rutger Hauer terug op Doornenburg

Rutger Hauer was vrijdag terug op kasteel Doornenburg aan de rivier de Linge. Bijna 47 jaar na de uitzending van de twaalfde en laatste aflevering van de tv-serie Floris, ging daar vrijdag een tot nu toe onbekende dertiende aflevering in première.

Naast titelvertolker Rutger Hauer was ook Ida Bons aanwezig bij de première, zij speelde destijds de rol van jonkvrouw in de kinderserie.

Zijn rol als de middeleeuwse ridder Floris van Rosemondt betekende voor Hauer zijn doorbraak als acteur. Paul Verhoeven was de regisseur van de twaalfdelige serie, die in 1969 werd uitgezonden. Een dertiende aflevering, getiteld Het Gericht, werd om verschillende redenen nooit afgemonteerd en is ook nooit vertoond. Het ruwe filmmateriaal was in bezit van de schrijver van de serie, Gerard Soeteman.

Om een volwaardige aflevering te krijgen, zijn er nu tussen de beelden zwart-wittekeningen gemonteerd van tekenaar Gerrit Stapel, die met Soeteman eerder Floris-strips maakte. De serie werd deels opgenomen op kasteel Doornenburg ('kasteel Oldenstein'), maar ook op slot Loevestein, kasteel Hernen en in Gent en Brugge. Floris trok miljoenen kijkers en was in 1969 het best bekeken tv-programma van het jaar.