Rutger Hauer koninklijk onderscheiden

Rutger Hauer is zaterdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De acteur kreeg de onderscheiding uit handen van commissaris van de Koning in Friesland, John Jorritsma, zo liet een woordvoerder van de provincie weten.

Hauer (69) woont in Hollywood en heeft in het Friese Beetsterzwaag een woonboerderij. Bij zijn woning kreeg hij de versierselen zaterdag opgespeld "voor zijn uitzonderlijke acteerprestaties''.

Bij het grote publiek raakte hij bekend door de jeugdserie Floris en door zijn hoofdrollen in de films Turks Fruit en Soldaat van Oranje. In de afgelopen vier decennia speelde Hauer in ruim 125 films. Tot de succesvolle films die hij maakte in de Verenigde Staten, horen Blade Runner, Nighthawks en Batman Begins. Meer recent speelde hij Freddie Heineken in De Heineken Ontvoering en was hij samen met Carice van Houten te zien in de film Black Butterflies over het leven van de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker.

De acteur zet zich al jaren in voor goede doelen. Een daarvan, de Nationale Rode Kruis Rally, eindigde zaterdag bij zijn huis in Friesland. Hauer is al jaren betrokken bij die autotocht. Na afloop werden volgens de organisatie in de tuin van de acteur enkele van zijn films vertoond.