×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

RTL haalt ‘transgrap’ VI-mannen niet offline

5.02.2018 -

RTL laat het fragment uit de uitzending van Voetbal Inside waarin de Vlaamse journalist Bo Van Spilbeeck belachelijk wordt gemaakt wél op de website en in de app staan, zo meldt een woordvoerder.


De zender meldde gisteren dat de drie analisten worden aangesproken op de ‘grap’. René van der Gijp verscheen met een pruik en stelde voortaan als ‘Renate’ door het leven te gaan. Johan Derksen verklaarde daarop transgenders raar te vinden. RTL vindt dat 'de mannen alle ruimte krijgen voor hun mening maar dat betekent niet dat je van alles een grap moet maken'.

Op sociale media werd RTL zondag hypocrisie verweten omdat het bewuste fragment nog wel in de RTL-app en op sociale media wordt gedeeld. 3FM-dj Domien Verschuuren verweet de zender 'schijncorrectheid'. 'Mensen kunnen het fragment toch wel vinden', stelt de zegsman. 'Op deze manier kunnen kijkers ook zelf een beeld en een oordeel vormen over de uitzending'.

Johan Derksen meldde in een ochtenkrant nog steeds achter de ‘grap’ te staan. 'Als de zender zich met de inhoud van het programma wil bemoeien, moet het bedrijf mij van de buis halen', stelt hij. RTL wil hierop niet reageren voordat het gesprek met de analisten heeft plaatsgevonden.

Het fragment leidde tot veel woede. Homobelangenorganisaties COC en TNT eisten zaterdag dat de sponsoren van het programma zich zouden uitspreken over de kwestie. In december dreigden hoofdsponsoren Heineken en Gillette al weg te lopen vanwege de vermeend homofobe, seksistische en racistische grappen die aan tafel werden gemaakt. Uiteindelijk bonden de sponsoren in en veranderde er niets.

Ook de politiek mengt zich in de kwestie. PvdA en GroenLinks hebben zich aangesloten bij de oproep van het COC. De VVD vindt dat de grap misplaatst was en stelt 'dat de mannen hun podium beter kunnen gebruiken om acceptatie van LHBT onder de aandacht te brengen'. Dat is ook het standpunt van de KNVB. De voetbalbond probeert al jaren een lans te breken voor acceptatie van LHBT in de sportwereld.

Bekijk het fragment hieronder terug: