Rik Mayall (56) overleden

Acteur Rik Mayall is op 56-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn management in de Britse media.

De Britse komiek werd bekend door zijn rol in The Young Ones. Later verwierf hij onder meer faam met de televisieseries Bottom en Blackadder.

Het is vooralsnog niet bekend waaraan Mayall is overleden.

De rol van Rik in de Nederlandse film De Ontsnapping is al opgenomen. Zijn plotselinge dood heeft dus geen gevolgen voor deze film. Dat heeft producent Sjef Scholte zondag gemeld. Mayall speelt in De Ontsnapping de bijrol van de huisbaas van hoofdpersoon Julia (Isa Hoes). “Dit is te bizar voor woorden”, aldus Scholte. “Hij heeft zijn scènes vorige week opgenomen. Hij was net een paar dagen thuis. Het is niet te geloven dat dit nu zijn laatste rol is.”

Scholte omschrijft Mayall als een 'bijzonder aardige, grappige, benaderbare en aaibare man die met een grandeur in het leven stond'. "Het was geen Jan Lul-de-behanger die op de set stond, het was Rik Mayall. En dat merkte je aan alles."

Isa Hoes staat perplex van het plotselinge overlijden van de Britse acteur Rik Mayall. Het tweetal deelde de afgelopen week nog de set in Portugal, waar zij samen scènes voor de film De Ontsnapping opnamen.

“Het is krankzinnig”, verzucht Hoes. “Je kan met iemand een heel bijzondere band opbouwen als je een paar dagen intensief samenwerkt op de set van een film. Rik was iemand met wie ik dat gevoel heel erg had.”

Het was volgens haar een feestje om met hem samen te werken. “Hij stal de show, en dat vond hij geweldig. Het kostte even om hem af te tasten. Maar daarna waren we echt maatjes: we liepen samen continu te geinen op de set.”

De actrice was zeer vereerd dat ze met de ster uit The Young Ones mocht samenwerken. “Hij was eigenlijk maar weinig veranderd: nog steeds die kenmerkende lach en steeds maar gekke bekken trekken. We zouden elkaar in elk geval weer zien op de première en ik zou hem misschien een keer gaan opzoeken in Engeland.”

Rik Mayall was een 'ongelooflijk leuk, energiek, enthousiast en eerlijk mens'. Dat stelt regisseur Ate de Jong maandag in een reactie op het plotseling overlijden van de Britse komiek. Het tweetal maakte in 1991 in Hollywood de zwarte komedie Drop Dead Fred.

“Ik had met hem een klik die ik met Jan Smit ook had tijdens Het Bombardement”, vertelt de regisseur. “Rik was goudeerlijk en recht door zee. En je kon ontzettend met hem lachen.” De acteur had een heel uitgesproken mening over humor en grappen. “Het enige dat telt bij komedie is zelfvertrouwen, zei hij altijd. Als iedereen lacht, betekent dat niet automatisch dat iets leuk is. En als niemand lacht, betekent dat ook niet automatisch dat iets niet leuk is. Je kan alleen maar van jezelf uitgaan.”

De Jong en Mayall hielden altijd contact. “Maar het ongeluk eind jaren 90 heeft hem erg veranderd”, aldus de Nederlandse regisseur. “Hij moest na zijn coma pillen gaan slikken die hem enorme moodswings gaven. Zijn energie was niet weg, maar wel veranderd. Daardoor heeft hij niet meer kunnen maken wat hij wel wilde. Doodzonde.”

Het tweetal praatte met regelmaat over een sequel op Drop Dead Fred. “Er zijn verschillende scenario's langsgekomen. Maar hij vond niets goed genoeg. En hij werd ook wel te oud voor de rol. Er was de laatste jaren sprake van dat Russell Brand de rol van Fred over zou nemen.”