Renate: ‘Ik ben zelf ook geen heilige’

Renate Gerschtanowitz is vanaf deze week terug met haar programma Wie Goed Doet... De presentatrice vertelt dat ze heel erg heeft genoten van de opnames. "Het is heel leuk om te doen en ook heel inspirerend voor mijzelf."

In het programma verrast Renate mensen die iets goeds doen voor de maatschappij. "Dat zijn hele uiteenlopende verhalen. Zo gaan we langs bij een stoere motorclub die ritjes organiseert voor zieke kinderen en hen zo de dag van hun leven bezorgt. Ook gaan we kijken bij een kok die zes dagen in de week kookt voor daklozen in zijn stad," vertelt ze aan BuzzE.

In het programma zitten ook verborgen camera-acties waar de hulpvaardigheid van voorbijgangers op de proef wordt gesteld. Wat doen mensen bijvoorbeeld als ze zien dat een klein jongetje zijn vlieger niet uit een boom kan krijgen, of als een meisje in een café aan de telefoon wordt gedumpt door haar vriendje? "Het levert vaak ontroerende televisie op, maar er zitten natuurlijk ook tenenkrommende situaties tussen."

Mensen die in het programma een ander te hulp schieten, krijgen daar vervolgens honderd euro voor. "Dat is zo grappig om te zien, je ziet mensen heel verbaasd reageren omdat ze het heel normaal vinden dat ze iemand hebben geholpen."

Renate beschrijft dat de fragmenten met de verborgen camera heel herkenbaar zijn. "Als je ernaar kijkt, dan vraag je je gelijk af wat je zelf zou doen." Of Gerschtanowitz zelf altijd de redder in nood is? "Ik probeer het natuurlijk altijd wel goed te doen, maar ik ben ook geen heilige", geeft ze toe.

De eerste aflevering van Wie Goed Doet… is op zaterdag 17 januari om 21.45 te zien op SBS 6.