Prinses Elisabeth zorgt voor ontroering

De Belgische prinses Elisabeth zorgde vrijdagavond voor beroering en ontroering tijdens een massale herdenking van de Eerste Wereldoorlog in West-Vlaanderen. Tijdens het lichtspektakel Lichtfront, waarmee de frontlinie van 100 jaar geleden werd nagebootst met vuren en fakkels, had Elisabeth een opmerkelijke rol.

De oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde sprak tijdens het slotstuk in Ploegsteert een zelfgeschreven tekst in de drie landstalen uit, meldt persbureau Belga. "We zullen hen die hier gevallen zijn nooit vergeten. Het is nu aan ons, aan de jongeren, om de fakkel hoog te houden en net zoals vandaag een lichtfront te vormen", vatte de 12-jarige prinses de opzet van Lichtfront samen.

Langs het voormalige Belgische front in de Eerste Wereldoorlog werden door 8400 vrijwilligers vuren en fakkels ontstoken en grote brandende kunstwerken getoond. Het vuurspektakel speelde zich af langs de strook land van 84 kilometer tussen de West-Vlaamse kust bij Nieuwpoort en Ploegsteert aan de Franse grens bij Armentières. Er deden ook groepen jonge fakkeldragers mee uit Nederland, dat in WO I neutraal was. De Belgische koning Filip en koningin Mathilde waren vrijdagavond bij de afsluiting in Ploegsteert.

"Ik was echt ontroerd op het einde. Ik had nooit verwacht dat dit zoveel teweeg zou brengen. Het was een succes van begin tot eind, van Nieuwpoort tot Ploegsteert. Dit is fantastisch voor de provincie, als organisator van Lichtfront. We wilden vele mensen betrekken en we hebben er velen gelukkig gemaakt. Dat geeft enorme voldoening", zei gedeputeerde Guido Decorte van de provincie West-Vlaanderen vrijdagavond na afloop van het lichtspektakel.