Prins Harry doet een hongi

Prins Harry is zaterdag aangekomen in Nieuw-Zeeland. Hij werd op een militair vliegveld in de hoofdstad Wellington welkom geheten door premier John Key en andere hoogwaardigheidsbekleders. Kensington Palace deed via Twitter verslag van zijn eerste dag in het land.

Na de landing werd Harry naar het Government House gebracht, waar hij een traditionele Maori-ontvangst kreeg. Die bestond onder meer uit een zogeheten hongi, een groet waarbij de neuzen tegen elkaar aan worden gedrukt. Ook inspecteerde de prins de erewacht van het Nieuw-Zeelandse leger.

Harry maakte vervolgens een praatje met enkele schoolkinderen. Een meisje gaf hem een kaartje voor de pasgeboren prinses Charlotte. Hij stopte de envelop in zijn zak en zei volgens Britse media: 'Ik zal hem niet openmaken, ik let er goed op en ik zorg ervoor dat ze de kaart krijgt."

De prins bezocht daarna het Pukeahu National War Memorial Park, onder andere om een krans bij een oorlogsmonument te leggen. Een van de vele fans die bij het park stonden, droeg een bord met de tekst 'geen zorgen, ik zal je niet kussen', een verwijzing naar de vrouw in Sydney die dat wél deed.

's Avonds zat Harry, die een week te gast is in Nieuw-Zeeland, op de tribune bij de rugbywedstrijd tussen de Wellington Hurricanes en de Sharks uit Zuid-Afrika. De aanvoerder van de thuisploeg gaf de prins twee rugbytenues: eentje voor hem en een kleinere uitvoering voor Charlotte.