Prins Haakon en Mette-Marit 12 jaar getrouwd

Het is vandaag de trouwdag van de Noorse kroonprins Haakon en zijn geliefde, kroonprinses Mette-Marit. Precies 12 jaar geleden gaven ze elkaar hun jawoord.

Haakon (40) en Mette-Marit (40) leerden elkaar begin jaren 90 kennen op een festival. Nadat ze zich op 1 december 2000 hadden verloofd, ontstond in Noorwegen flink wat ophef. Veel Noren achtten Mette-Marit, een alleenstaande moeder met een roerig verleden, niet geschikt voor zo'n belangrijke rol. De vader van haar kind was daarnaast veroordeeld voor het bezit van verboden middelen.

In een emotionele persconferentie bood Mette-Marit het Noorse volk excuses aan voor haar ruige levensstijl. "Ik heb een losbandig leven geleid en heb een hoge prijs betaald voor deze ervaringen", liet ze weten. "Ik kan de tijd helaas niet terugdraaien en alles ongedaan maken, maar ik ben er sterker door geworden en zal mijn uiterste best doen in mijn toekomstige rol als kroonprinses."

Op 25 augustus 2001 vond het huwelijk van de twee plaats in de kathedraal van Oslo. Het paar heeft nu twee kinderen: dochter Ingrid Alexandra (9) en zoon Sverre Magnus (7). Marius, de zoon van Mette-Marit, is inmiddels 16 jaar oud.