Prins Charles geeft miljoenen uit

Prins Charles heeft het afgelopen jaar ruim 7,3 miljoen euro uitgegeven aan personeel. Dat blijkt uit het jaarlijkse financiële overzicht van Clarence House, de officiële residentie van de prins en zijn vrouw Camilla, hertogin van Cornwall.

Personeel blijkt de grootste uitgavenpost van het paleis, naast belasting. De prins van Wales biedt 148,3 full-time arbeidsplaatsen. De meeste daarvan ondersteunen Charles, Camilla en ook prins William, zijn vrouw Kate en prins Harry bij hun officiële taken. Bijna 23 arbeidsplaatsen zijn voor persoonlijke diensten, zoals tuinieren.

Een deel van het personeel is verantwoordelijk voor het schrijven van brieven. Daar vielen het afgelopen jaar namelijk bijna 37.000 van door de brievenbus van Clarence House, en de koninklijke familie wil dat deze grotendeels worden beantwoord. Prins Charles en Camilla hebben 3000 brievenschrijvers in hoogst eigen persoon teruggeschreven.

Reizen

Naast personeel kost het vele reizen van de koninklijke familie ook heel wat. Prins Charles ondernam het afgelopen jaar 154 buitenlandse tripjes, naast ruim 500 binnen het Verenigd Koninkrijk, terwijl de hertogin van Cornwall 122 keer naar het buitenland ging.

In totaal heeft de hofhouding onder leiding van de Britse troonopvolger in het boekjaar 2012-2013 ruim 23 miljoen euro uitgegeven. Een vergelijkbaar bedrag werd binnengehaald, voornamelijk door inkomsten uit het hertogdom van Cornwall. Nog eens ruim 160 miljoen euro werd door prins Charles opgehaald via verschillende liefdadigheidsinstellingen.